Mitä oikein tapahtuu?

Toiselta planeetalta

Näkökulma oli päinvastainen Mikael Lundinin työskennellessä Vattenfallille yhtiön laajetessa voimakkaasti Saksassa. Tulevaisuuteen ja kauppaan uskottiin vahvasti.

”Jos olisit sanonut minulle vuosikymmen sitten, että Vattenfall, RWE ja Eon olisivat nykyisen kaltaisissa ongelmissa, olisin ihmetellyt, miltä planeetalta olet kotoisin.”

Kukaan ei aavistanut, mitä tapahtuisi. Tuuli- ja aurinkovoima tuottavat sähköä, jonka suuruutta tai aikaa ei voi suunnitella, uhkana on tehovaje, sähköverkot rasittuvat, sähköjärjestelmät hajoavat, kannattavuus romahtaa, kulut ovat nousseet tähtitieteellisiksi.

Ja kaikki seurausta innosta tukea sellaista, mihin uskottiin.

”Hiilidioksidipäästöjen leikkaamisesta ollaan pitkälti yksimielisiä. Maat ovat kuitenkin valinneet siihen menetelmänsä kysymättä, mitä toiset tekevät”, Mikael Lundin sanoo.

Hänen, kuten monien muidenkin, mielestä tehokkain menetelmä olisi luoda yksi yhteinen ohjauskeino, päästöoikeuskauppa: ”Rangaistaan epätoivottua ilmiötä, hiilidioksidia, mutta ei kohdella eri tekniikoita eri tavoin. Annetaan markkinan hoitaa karsinta.”

”Olemme saaneet hajalle subventoidut markkinat. Aloimme rakentaa hyvää, mutta olemme luoneet ympäristön, jossa investointipäätöksiä tekevät eivät pysty ennakoimaan tulevaa. Niinpä kukaan ei investoi ilman taattuja tukia.”

 

EU = sääntelykulttuuri

Ehkä ongelmaksi on noussut myös EU:n päätöksentekokulttuuri. Tulollaan on esimerkiksi tusinan verran verkkokoodeja, joissa määrätään, miten viestintä on hoidettava tulevaisuuden sähköverkoissa. Kyseessä on tuhansien sivujen asiakirjat, ja myös alan pientoimijoiden odotetaan perehtyvän ja noudattavan niitä.

”Heti kun EU alkaa hoitaa jotain, seurauksena näyttää olevan pikkutarkka sääntely. Minusta se ei ole tarpeen.”

Nord Pool perustettiin aika väljillä sopimuksilla, mutta sitten pohjoismainen perinne törmäsi eurooppalaiseen.

”Sopimukset ovat Pohjoismaissa 1–2 sivua, Euroopassa 30 sivua, ja lisäksi täytyy hankkia kaksi asianajajaa tarkastamaan teksti. Pohjoismainen perinne on ainutlaatuinen, samanlaista ei ole muualla. EU:ta ei johdeta pohjoismaisten periaatteiden mukaan.”

”Elämme energia-alan suurinta muutosta sataan vuoteen. Olemme matkalla kohti paikallista, pienimuotoista sähköntuotantoa, ja jopa sähköautot alkavat olla totta. Tämä tapahtuu nyt. Sopivatko verkkokoodit tähän? En usko yksityiskohtaisen sääntelyn olevan oikea työkalu.”

 


Säilyykö EU?
”Se on suurempi kysymys kuin mihin osaan vastata. Mutta Nord Poolin toimitusjohtajana olen huolissani pitkän aikavälin hinnanmuodostuksesta. Meidän on pidettävä pää kylmänä eikä luvata uusia tukia tuotantomuodoille, joita nyt tukia saavat tuotantomuodot uhkaavat.”