Miten säästät sähköä talvella?



Jouni Rampanen

 

Jouni Rampanen,
 

Veteli

”Juuri nyt maksan 500 euroa kuussa vanhan, sadan neliön taloni lämmityksestä. Se on kaltaiselleni eläkeläiselle paljon. Olen ryhtynyt ajamaan taksia, jotta saisin voita leivän päälle ja vähän lisätuloja. Ilman sitä en saisi rahojani riittämään. Talossa on myös sähkölämmitys, joten emme voi tehdä paljoa muuta kuin laskea hiukan sisälämpötilaa.”



Kirsi Pulkkinen

 

Kirsi Pulkkinen,
 

Veteli

”Emme onneksi lämmitä taloa sähköllä, vaan öljykattilalla, mutta korkeat sähkön hinnat tuntuvat silti. Olen jo pitkään yrittänyt elää säästeliäästi, ja nykyään sammutan valot myös päivisin ja käynnistän tiski- ja pesukoneen myöhään illalla, kun sähkö on halvempaa. Toivon, että se näkyy vähitellen lompakossa. Juttelen myös tästä aiheesta eli kaikkien hintojen noususta usein ystävieni kanssa.”





Ulrika Södergård

 

Ulrika Södergård,
 

Vöyri

”Sidoimme sähkösopimuksemme juuri ennen sähkön hintojen nousua, joten olimme onnekkaita. Yritämme kuitenkin kantaa vastuumme ja säästää energiaa kaikin tavoin. Lämmitämme ahkerasti avotakkaa ja sammutamme valot. Olemme myös laskeneet sisälämpötilaa niin paljon, ettei maalämpöpumppu ole oikein tahtonut pysyä mukana. Kestävyys on meille tärkeää, ja puhumme usein lasten kanssa energian säästämisestä.”



Björn Jusslin

 

Björn Jusslin,
 

Oravainen

”Olen juuri muuttanut uuteen asuntoon, joten en ole vielä täysin perillä sähkönkulutuksesta. Ensimmäinen sähkölasku oli 66 euroa, mikä on mielestäni kohtuullista 61 neliön asunnolleni. Säästämisen aloittaminen on hankalaa, lampuista ja kodinkoneista ei oikein voi tinkiä. Sen sijaan minulle on tärkeää ostaa vihreää sähköä yritykseltä, jonka arvot vastaavat omiani.”


KUVAT: Eva-Stina Kjellman, Mats Sandström