Hur klarar du elförsörjningen i vinter?



Jouni Rampanen

 

Jouni Rampanen,
 

Vetil

”Just nu betalar jag 500 euro i månaden för att värma upp mitt gamla hus på hundra kvadratmeter. För mig som pensionär är det här väldigt mycket. För att få smör på brödet och för att dryga ut kassan brukar jag därför jobba extra med att köra taxi, utan det skulle ekonomin inte gå ihop. Eftersom vi har elvärme finns det inte heller mycket annat man kan göra än att försöka sänka inomhustemperaturen lite grann.”



Kirsi Pulkkinen

 

Kirsi Pulkkinen,
 

Vetil

”Lyckligtvis värmer vi inte upp huset med el, utan med en oljepanna. Men de höga elpriserna känns i alla fall. Jag har redan en längre tid försökt leva sparsamt, och nu har jag också börjat släcka lamporna dagtid och köra både disk- och tvättmaskin sent på kvällarna när elen är billigare. Jag hoppas att åtgärderna så småningom kommer att synas i plånboken. Det här är också en sak som jag ofta diskuterar med vänner – att alla priser bara höjs.”





Ulrika Södergård

 

Ulrika Södergård,
 

Vörå

”Strax innan elpriserna började stiga band vi vårt elavtal, så på det sättet har vi haft tur. Men vi är ändå måna om att ta ansvar och gör vad vi kan för att spara energi. Vi eldar flitigt i vår öppna spis och ser till att släcka lampor. Vi har också sänkt temperaturen inomhus, så pass mycket att bergvärmepumpen inte riktig velat hänga med. För oss är hållbarhet viktigt och vi är också måna om att prata med barnen om att spara energi.”



Björn Jusslin

 

Björn Jusslin,
 

Oravais

”Jag har precis flyttat in i en ny lägenhet, så jag har ännu inte riktigt koll på förbrukningen. Den första elräkningen låg på 66 euro och det tycker jag verkar rimligt för min lägenhet på 61 kvadrat. Jag tänker att det är svårt att börja spara, man måste ju ha lampor och hushållsmaskiner, men däremot är det viktigt för mig att köpa grön el av ett bolag vars värderingar stämmer överens med mina.”


BILDER: Eva-Stina Kjellman, Mats Sandström