Myös Vihreät kannattavat ydinvoimaa

Tšernobylistä tehty tv-sarja on jälleen nostanut pintaan ydinvoiman kansainvälisen vastarinnan, jota kuitenkin tasapainottaa ilmastonmuutoskeskustelu, jossa ydinvoimaa pidetään vaihtoehtona fossiilisille energianlähteille. Suomen vuotuiset mielipidemittaukset osoittavat, että ydinvoima nauttii maassamme suurta kannatusta.

”Olemme tutkineet suomalaisten asenteita ydinvoimaa kohtaan vuodesta 1983 lähtien, ja voimme todeta, että maassamme on vahva luottamus ydinvoimaan. Kannatus koki väliaikaisen kolahduksen Tšernobylin ja Fukushiman onnettomuuksien jälkeen mutta asiallisen tiedotuksen myötä nousi uudelleen”, kertoo Suomen Energiateollisuuden asiantuntija Kati Takala.

Suomen poliitikot ovat kannattaneet ydinvoimaa verrattain laajasti kautta vuosien, mikä heijastuu myös kansalaisten mielipiteessä. Tuoreimmassa mittauksessa ydinvoiman kannatus nousi IPCC:n kirjoitettua ydinvoiman merkityksestä fossiilivapaana energianlähteenä.

”Ydinvoiman kannatus on tämän vuoden mielipidemittauksessa ensimmäistä kertaa suurempi kuin sen vastustus, riippumatta siitä, mitä eduskuntapuoluetta äänestää.”

Kannatus on suurinta Kokoomuksen äänestäjien parissa, joista 70 % suhtautuu ydinvoimaan myönteisesti. Vihreiden äänestäjien prosenttiluvut olivat puolesta–vastaan 32–28 ja Vasemmistoliiton 30–26.


Kati Takala.