TYÖNILOA. Marcus Klemets, Heidi Kulla, Simon Lindfors ja Kent Borgmästars ovat yhtä mieltä rakennustöiden hyvästä keskusteluilmapiiristä.

Päämaja seuraavaksi sadaksi vuodeksi

Esse Elektro-Kraft voi ensi vuonna juhlia satavuotispäiväänsä uudessa päämajassaan yhtiön henkilökunnan ja asiakkaiden kanssa. Yhtiö aloitti toimintansa vuonna 1920 tuottamalla sähköä Värnånkoskessa, noin kilometrin päässä nykyisestä konttorista.

Henkilökunnan tilat ovat olleet ahtaita ja varusteet tilanpuutteen takia levällään useissa eri varastohalleissa. Täällä kaikki on nyt selkeästi saman katon alla, mikä tekee päivittäisestä työstä sujuvampaa ja tehokkaampaa sekä loppupeleissä hyödyttää tilaajiamme”, selittää Esse Elektro-Kraft Ab:n hallituksen puheenjohtaja Kent Borgmästars.

Yhtiön hallitus ja henkilökunta puhuivat pitkään muutosta Steinpottintieltä Ähtävän keskustasta, ja eri tonttivaihtoehdoille tehtiin piirustuksia. Umforsbackanilta löydetty tontti alkoi muutama vuosi sitten vaikuttaa vahvimmalta vaihtoehdolta uudelle rakennukselle. Tontti sijaitsee tien toisella puolella Esse Elektro-Kraft Arena -jalkapallohallista ja kilometrin päässä yhtiön sähköasemasta. Tontilla on paljon liikkumatilaa ja hyvät liikenneratkaisut, jotka huomioivat sekä kevyen että raskaan liikenteen.

”Pääsemme lähemmäs sähköasemaamme ja olemme lisäksi vastapäätä sijaitsevan jalkapallohallin pääsponsori. Täällä meillä on kaksi osoitetta: yksi raskaalle liikenteelle ja tavarantoimituksille yhdestä suunnasta sekä toinen asiakkaita varten etupuolella. Tämä on todella toimiva kokonaisuus.”

Yhdeksän Esse Elektro-Kraftin 11 työntekijästä on muuttanut uuteen osoitteeseen. Muutto ei vaikuta kahden Kortesjärvellä työskentelevän työntekijän päivittäiseen toimintaan.

Simon Lindfors, Heidi Kullan ja Marcus Klemets

KATTO KORKEALLA. BI Klemets -rakennusfirman Simon Lindfors ja Marcus Klemets ovat toteuttaneet Heidi Kullan piirustukset.

 

Työtä ja puhetta
Vaasalainen Polyplan-arkkitehtitoimisto suunnitteli uuden päämajan, ja arkkitehti Heidi Kulla kuunteli tarkkaan tilaajan toiveita ja piirsi visiot paperille.

”Tilaajalla on ollut paljon mielipiteitä ja aktiivinen rooli keskustelukumppanina hankkeen eri työvaiheissa. Keskustelujen ansiosta lopputulos on parempi ja tilat on tarkasti mietitty tarpeita vastaaviksi”, Heidi Kulla kertoo.

”Olemme saaneet, mitä halusimme, ja olemme erittäin tyytyväisiä lopputulokseen”, Kent Borgmästars nyökkää.

Rakentamisesta vastannut yritys kiittää myös hankkeen avointa keskusteluilmapiiriä ja piirustusten asymmetrian tarjoamia haasteita.

”On hauska rakentaa jotain muutakin kuin nelikulmaista ja säännöllistä. Hanke on ollut mielenkiintoinen, tiimityöskentely on toiminut hyvin, ja lopputulosta on painotettu enemmän kuin aikataulua”, kertoo BI Klemets Ab:n toimitusjohtaja Marcus Klemets.

 

Paljon valoa suurista ikkunoista
Rakennus eroaa perinteisistä työpaja- ja varastohalleista sekä ulkoväritykseltään että -muodoltaan.

”Valitsimme tumman ja dramaattisen värin, ja halusimme muotojen rikkovan perinteistä kaavaa. Suuret ikkunat tuovat tilan tuntua ja vähentävät valaisun tarvetta kesäkuukausina. Vuoden pimeimpänä aikana rakennus puolestaan valaisee lähiympäristönsä, kun sisällä sytytetään valot”, selittää Heidi Kulla.

Julkisivun voi valaista eri väreillä, joten älä ylläty, jos se itsenäisyyspäivänä saattaakin loistaa sinivalkoisena. Suurelta tieltä katsottuna rakennuksesta näkyy 63 mustaa aurinkopaneelia, jotka keräävät aurinkoenergiaa ja mahdollistavat rakennuksen lähes täyden sähköomavaraisuuden kesäkuukausina.

”Mielestämme rakennuksen varustaminen aurinkokennoilla kuului asiaan, olemmehan sähköalalla”, Kent Borgmästars selittää.

 

Vaaleaa ja raikasta
Pääsisäänkäynnin luona on pysäköintipaikkoja asiakkaille ja vierailijoille.

”Tämäntyyppisissä rakennuksissa on perinteisesti konttoriosa ja halliosa, mutta me halusimme yhdistää ne ja antaa niille yhtenäisen muodon. Kahvihuone on keskellä rakennusta henkilökunnan luonnollisena kohtaamispaikkana”, Heidi Kulla kertoo.

Valaistus syttyy päälle automaattisesti aloittaessamme tutustumiskäynnin, kun pääsemme näkemään vielä miehittämättömät toimistotilat.

”Täällä on vielä muutama tyhjä toimistohuone, mutta tarvitsemme hieman ylikapasiteettia”, Kent Borgmästars kertoo.

Rakennuksessa on myös Esse Elektro-Kraftin oma valvomo, josta käsin valvotaan yhtiön omia voimaloita. Valvomossa on väkeä vain oman sähköverkon kytkennöissä ja laajoissa häiriötilanteissa. Sähköverkon valvonta hoidetaan aiempaan tapaan pääasiassa Katternö-ryhmän valvomossa Pietarsaaressa.

Jatkamme ajoneuvohalliin, johon mahtuu kuusi ajoneuvoyhdistelmää.

”Autot voidaan peruuttaa sisään perävaunuineen, mikä helpottaa liikkeellelähtöä.”

Kauimmaisena on myös pesuhalli, jossa autot voidaan pestä mutaisessa maastossa työskentelyn jälkeen.

 

Paljon on virrannut vettä sillan alla
Kokoushuone on valikoivasti ja nykyaikaisesti sisustettu. Ainoana poikkeuksena on yhtiön satavuotisen historian jalokivi: 1920-luvulta peräisin oleva mittaritaulu, joka otettiin talteen Värnumin vesivoimalan korjauksen yhteydessä 1990-luvulla.

”Mittaritaulu on hyvin säilynyt ja aito. Siinä on patinaa ja se kertoo yhtiön historiasta”, sanoo Heidi Kulla, joka halusi sen näkyvälle paikalle.

Yhtiön hallitus on laatinut linjaukset yhtiön lähivuosien päivittäiselle toiminnalle, jossa keskitytään edelleen sähköntuotantoon ja -jakeluun.

”Olemme rakennuttaneet tämän päämajan kestämään yhtiön seuraavat sata vuotta”, Kent Borgmästars sanoo.

TEKSTI: Johan Svenlin KUVAT: Karolina Isaksson