Nyt Alisa saa olla oma itsensä


”Entinen työni on nyt muuttunut harrastukseksi. Elämä on paljon rennompaa. Saan myös syödä, mitä haluan”, kertoo Alisa Forslund.
Kuva: Päivi Karjalainen

 

Alisa siirtyi niin sanottuun normaaliin työelämään kolmisen vuotta sitten. Hän kokeili työtä päiväkodissa ja vanhusten parissa.

Alisa valitsi lapset ja varhaiskasvatusopinnot.

”Pidän kovasti esikoulussa työskentelemisestä. Siellä on niin myönteinen ilmapiiri.”

Alisa opiskelee parhaillaan Åbo Akademissa ja työskentelee samalla viisi päivää viikossa päiväkodissa. Hän valmistuu vuonna 2025.

”Lapset ovat aitoja. On hienoa nähdä, miten he oppivat asioita ja kokevat maailman.”

Alisan lapsuudenkodissa oli aina paljon lapsia. Jaana ja Tom Forslund ovat toimineet sijaisvanhempina yli 30 vuoden ajan. Ehkä siksikin Alisalle lasten parissa työskentely oli luonnollinen valinta?
”Perustimme muutama kuukausi sitten Pohjanmaan Perhehoitajat ry:n. Etsimme yhdistykseen sijaisvanhempina toimivia henkilöitä. Koulutus kestää nelisen kuukautta”, kertoo Jaana, joka toivoo perheitä ottamaan yhdistykseen rohkeasti yhteyttä.

Uusi koulutus alkaa maaliskuussa. Toiminta-alueena on Kokkola-Vaasa-Kristiinankaupunki.

Perhehoitajista on kova pula. Sosiaalitoimi etsii koko ajan lisää uusia vapaaehtoisia. Jaana Forslund on toinen yhdistyksen kahdesta perhehoitajasta, joka on suorittanut pitkän perhehoitotyön koulutuslinjan varsinaisen sosiaalityöntekijän koulutuksen lisäksi.

 

Alisa tekee vielä yhteistyötä amerikkalaisen Karen Lee Group -mallitoimiston kanssa. Toimistolla on aikoinaan ollut ”tallissaan” Heidi Klumin kaltaisia tähtiä. Lisäksi Alisa tekee joitain mallintöitä, lähinnä Suomessa. Niistä saa hyviä lisätuloja.

Äskettäin hänellä oli rooli Conversazioni con la solitudine -elokuvassa (Keskustelu yksinäisyyden kanssa), joka on kahminut palkintoja muun muassa Roomassa. Kyseessä on Janiv Oskárin ja Ilona Lehtosen ohjaama lyhyt muotielokuva, joka valittiin Lontoon muotiviikkojen yhteydessä järjestettävän Fashion Film Festivalin ohjelmistoon.

”Entinen työni on nyt muuttunut harrastukseksi. Elämä on paljon rennompaa. Saan myös syödä, mitä haluan”, kertoo Alisa, joka on onnellinen ja tekee sataprosenttisesti sitä, mitä haluaa. Hän ei ajattele, että hänen pitäisi näyttää tietyn näköiseltä. Hän ei myöskään meikkaa tai laittaudu.

”Minulla ei ole sellaiseen mielenkiintoa eikä aikaa. En myöskään enää välitä, mitä malliagentit haluavat. Minä olen minä. He valitsevat joko minut tai sitten jonkun muun. Yritän seurata mallimamma Liisa Kankaan tärkeää neuvoa: pitää tehdä vain sitä, mistä itse tykkää.”

Haluatko paljastaa jonkin pienen ”salaisuuden” itsestäsi?

”No, itsetunnossani on vielä parantamisen varaa. Ja toinen juttu… en osaa meikata”, nauraa Alisa.

Kaipaatko jotain menneisyydestäsi ja mitä toivot tulevaisuudelta?

”Ikävöin joskus voltteja ja sitä lentämisen tunnetta, jota koin telinevoimistelussa. Haluaisin pian oman talon. Olemme Robinin kanssa jo valinneet paikan.”

TEKSTI: Susanne Strömberg