Magnus Jonsson ja Mina Shiran Chaharsoughi.
Thor Balkhed

Sähköä havisevista lehdistä?

Ehkäpä energiaa voidaan tulevaisuudessa saada tuulessa havisevien lehtien avulla. Linköpingin yliopiston Orgaanisen elektroniikan laboratorion tutkijat ovat kehittäneet menetelmän ja materiaalin, joka tuottaa sähköimpulssin siirryttäessä auringosta varjoon ja päinvastoin.

”Auringon ja varjon vaihtelut vaikuttavat koko ajan kasveihin ja niiden yhteyttämiseen. Olemme hakeneet siitä inspiraatiota ja kehittäneet materiaaliyhdistelmän, jossa auringon ja varjon lämpöerot tuottavat sähköä”, sanoo laboratorion orgaanisen fotoniikan ja nano-optiikan tutkijaryhmää johtava Magnus Jonsson.

Hänen tutkijaryhmänsä on aiemmin kehittänyt pieniä nano-antenneja, jotka imevät auringonvaloa ja tuottavat lämpöä. Tohtoriopiskelija Mina Shiran Chaharsoughi on nyt ajankohtaisessa hankkeessa luonut pienen optisen generaattorin yhdistämällä antennit pyroelektriseen kalvoon.

Antennit koostuvat pienistä, halkaisijaltaan 160 nm (0,16 miljoonasosametri) metallilevyistä. Antennien luovuttama lämpö muutetaan sähköksi polarisoidun polymeerimateriaalin avulla.

Ilmiötä voi havainnollistaa kokeella, jossa lehtioksaa pidetään tuulettimen alla niin, että lehtien liikkeet luovat valoa ja varjoa optisen generaattorin yllä, mikä puolestaan tuottaa pieniä sähköimpulsseja ulkoisen piirin kautta.

”Tutkimus on vasta aivan alkuvaiheessa mutta ehkä voimme tulevaisuudessa hyödyntää puunlehtien auringon ja varjon eroja energian keräämiseen”, Magnus Jonsson sanoo.

Tutkimustulos on julkaistu Advanced Optical Materials -lehdessä.