EU haluaa yhteiset sähkön sisämarkkinat, mutta yksittäisten jäsenmaiden tekemät, energianlähteitä koskevat päätökset ovat niiden esteenä.
Bengt Magnusson

Subventiot rikkovat markkinat

EU haluaa yhteiset sähkön sisämarkkinat, mutta yksittäisten jäsenmaiden tekemät, energianlähteitä koskevat päätökset ovat niiden esteenä.

Marie Donnelly, EU:n energiadirektoraatin korkeimpia virkamiehiä, johtaa C-osastoa, joka käsittelee uusiutuvaa energiaa, energiankäytön tehostamista sekä tutkimukseen ja kehitykseen liittyviä asioita. Hän on irlantilainen ja tunnettu suorapuheisuudestaan.

”Normaalit markkinat toimivat niin, että kannattamattomimmat kilpailijat yksinkertaisesti katoavat. Mutta näin ei ole Euroopan energiamarkkinoilla, joissa valtiot poliittisista syistä maksavat tehottomille yhtiöille tukia”, hän sanoi hiljattain seminaarissa Brysselissä.

Päin vastoin, EU:hun on nyt tulossa uusi tukimuoto, kapasiteettimekanismi, hän selitti ja viittasi useiden maiden päätöksiin maksaa hiili- ja kaasukäyttöisille voimaloille tukea, jotta ne toimisivat aurinko- ja tuulienergian varavoimaloina.

”Aion olla brutaalin rehellinen: energiamarkkinat olivat jo pitkälti valtion rahoittamia. Norjassa tämä koskee vesivoimaa, sitä ei rakennettu markkinaehtoisesti. Ydinvoimajärjestelmä, siitä emme ole oikeastaan koskaan saaneet todellista tietoa, mutta valtiontuki oli merkittävä.”

Marie Donnelly haluaa keskustella EU-maiden kanssa tukien lakkauttamisesta ”kypsille uusiutuville energianlähteille”, kuten mantereen tuulivoimaloille ja aurinkokennoille. Ne ovat hyvää vauhtia tulossa kilpailukykyisiksi fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna, jos eivät sitä jo ole.

Marie Donnelly kommentoi ENTSO-E:n kokouksessa Brysselin energiaeliitin spekulaatioiden ja yksittäisen energia-asiakkaan tietojen välistä kuilua:

”Asiakas ei ymmärrä mitään! Eikä asiakas oikeastaan välitä pätkääkään, mistä ja miksi sähkö on tullut seinän pistorasiaan. Esittäkää te energiateollisuudessa itsellenne kolme kysymystä: Miten tavoitatte asiakkaat? Mitä heille pitää tiedottaa? Mitä te tarjoatte heille?”

”Me komission puolelta haluamme talvipaketilla ennen kaikkea romuttaa sääntelyn aiheuttamat toimintanne esteet. Olkaa hyvät ja laittakaa toimeksi!”

TEKSTI: Bengt Magnusson