Täällä kasvatetaan tulevaisuuden sankareita

Kuusitoistavuotiaat Oscar Keränen ja Axel Finnilä sanovat, että palomieskerho on kaikista paras harrastus.

”Saa hyvän treenin, sillä monet harjoitukset ovat fyysisesti rankkoja. Mutta samalla opimme paljon muutakin.”

Toiminnassa noudatetaan kansallisen nuorisotoiminnan suuntaviivoja. Pelastusalan Keskusjärjestö on laatinut koulutusaineistot eri-ikäisille ja -tasoisille junioreille. Heille myös järjestetään yhteisiä leirejä ja kilpailuja.

”Joskus osallistumme kansallisiin tapahtumiin ja joskus järjestämme omia. Nyt kesällä pidimme esimerkiksi paloasemalla oman minileirin. Junnut olivat täällä vuorokauden ja nukkuivat asemalla”, kertoo Jan-Ole Haglund.

 

Larsmo Brandmannaklubbin nuoriso-osasto.
Kuva: Eva-Stina Kjellman

 

Palokunta on miehinen ala. Vuosien mittaan toimintaan on osallistunut muutama tyttö, joskin Emma on tällä hetkellä ainoa. Hän toivoo, että useammat löytäisivät harrastuksen pariin.

”Mielestäni tässä ammatissa tarvitaan sekä miehiä että naisia. Meillä on erilaisia vahvuuksia ja tapoja kohdata ihmiset.”

Tällä välin juniorit ovat tarkastaneet paloauton – kaikki on kunnossa seuraavaa hälytystä varten – ja he saavat pitää tauon. Joku kaivaa toisen kerroksen kahvihuoneessa esiin kaiuttimen, josta pian jytisee Käärijän Euroviisukappale ”Cha cha cha”.

Yhteisöllisyys on tärkeää. Vapaaehtoinen palokunta on paljon enemmän kuin harrastus; Jan-Ole Haglund kuvailee sitä elämäntavaksi.

”Emme tiedä, kuinka monet näistä nuorista jatkavat toiminnassa aikuisiälle, mutta teknisen osaamisen lisäksi he saavat edellytyksiä toimia vastuullisina kansalaisina. He saavat taitoja, jotka hyödyttävät heitä läpi elämän.”

 


Jan-Ole Haglundin swot-analyysi palomieskerhon nuorisotoiminnasta

 

Larsmo brandmannaklubb

Mikä: Yksi Luodon kahdesta sopimuspalokunnasta. Toinen on Bosund Frivilliga Brandkår.

 

Ketkä: Hälytysosastolla on 22 sopimuspalokuntalaista, lisäksi nuoriso-osasto. Yhdistyksen puheenjohtaja on Tuomas Keränen.

 

Organisaatio: Pelastustoiminta on vuodenvaihteesta lähtien ollut osa Pohjanmaan hyvinvointi­aluetta, mutta yhdistys pyörittää nuoriso-osastoa.

 

Tällä hetkellä: Juuri muuttanut vastaremontoituihin tiloihin Holmin teollisuusalueelle. Kiinteistöä vuokraa kunnallinen kiinteistöyhtiö Rönnliden Invest.

 

Larsmo Brandmannaklubbilla on uudet tilat Holmissa.
Kuva: Eva-Stina Kjellman

 

Sopimuspalokunnat

  • Vapaaehtoinen palokunta, joka on tehnyt alueellisen pelastuslaitoksen kanssa sopimuksen erilaisten pelastustehtävien hoitamisesta sovittua korvausta vastaan.
  •  

  • Osa virallista pelastuslaitosta ja osallistuu sammutus- ja pelastustoimintaan sekä onnettomuuksien ehkäisyn tehtäviin.
  •  

  • Huolehtii pelastustehtävistä maantieteellisellä alueella, joka kattaa noin 90 prosenttia Suomen pinta-alasta. Noin 46 prosenttia suomalaisista asuu tällä alueella. Suuremmissa kaupungeissa sopimuspalokunnat toimivat ensisijaisesti ammattipalokuntien tukena ja reservinä.
  •  

  • Lisäksi sopimuspalokunnat muodostavat poikkeusoloissa ja väestönsuojelussa tarvittavan reservin..
  •  

  • Sopimuspalokunnat ovat mukana noin 46 prosentissa vuotuisista pelastustoimen hälytystehtävistä.
  •  

  • Toiminnan organisointi vaihtelee alueittain. Pietarsaaren seudun pelastustoimi on v. 2023 lähtien ollut osa Pohjanmaan hyvinvointialuetta. Sopimuspalokuntalaiset ovat suoraan hyvinvointialueen palveluksessa, kun taas yhdistys pyörittää muuta toimintaa (mm. nuoriso-osastoa ja muuta vapaaehtoistyötä).

 

Lähde: Suomen Pelastustoimi, Suomen Sopimuspalokuntien Liitto

 


Kuva: Eva-Stina Kjellman

 

Sopimuspalokunnat lukuina

700 sopimuspalokuntaa.

 

70 000 hälytystehtävää vuosittain.

 

33 000 palokuntalaista, joista 15 000 on koulutettuja ja hälytyskelpoisia.

 

1 070 sopimuspalokuntalaista Pohjanmaan hyvinvointialueella.

 


Lähde: Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö
TEKSTI: Sonja Finholm