Uudet EU-säännöt nostavat sähkön hintaa

Lokakuun 29. päivänä otetaan käyttöön uusi menetelmä, jolla ohjataan sähkömarkkinoiden kaupankäyntiä. Simuloin-tien mukaan tämä tulee nostamaan sähkön hintoja Suomessa.

Menetelmän nimi on “virtaukseen perustuva markkinakytkentä”, ja se pohjautuu EU:n päätökseen. Tavoitteena on tasoittaa sähkön hintoja Euroopassa osana pyrkimystä luoda yhteiset sähkömarkkinat.

Muutoksen myötä Euphemia-algoritmi, joka laskee sähköpörssin hinnat, ei enää perustu järjestelmäoperaattorien (kuten Fingridin) ilmoittamiin turvallisen sähkönsiirron arvoihin alueiden välillä, vaan useisiin parametreihin, joiden sanotaan tehostavan sähköverkkojen käyttöä.

Yleisesti ottaen tämä laskee sähkön hintoja Etelä-Euroopassa ja nostaa niitä pohjoisessa, simulointien mukaan. Tämän vahvistaa myös Svenska kraftnät.

Pohjoismaissa Norja hyötyy muu­toksesta heikosti kehittyneen sähköverkkonsa vuoksi, sillä se voi entistä enemmän käyttää Ruotsin sähköverkkoa siirtääkseen sähköä pohjoisesta etelään, kertoo ruotsalainen sähkömarkkina-analyytikko Mats Nilsson.

”Norja on ainoa suuri voittaja. Tanskalle tämä on plus miinus nolla, Suomi kärsii hieman, mutta Ruotsi on suurin häviäjä”, Nilsson sanoo.

Lisäksi Vattenfall arvioi uuden jär­jestelmän vähentävän merkittävästi kapasiteettia päivänsisäisessä kaupassa, mikä tekee sähköjärjestelmän tasapainottamisesta ”erittäin haastavaa”.

Vattenfall onkin ehdottanut, että pohjoismaiset kantaverkko-operaattorit lykkäisivät muutosta, kunnes ”voidaan avoimesti selittää, miten aiotaan ratkaista vähentyneet tasapainotusmahdollisuudet”.

Mölndals Energin analyysin mukaan virtaukseen perustuvan järjestelmän aiheuttama hinnankorotus Ruotsin neljällä sähköalueella on 3,2–17,5 prosenttia.

 


Uuden järjestelmän myötä Suomi kuuluu häviäjiin, kertoo sähkömarkkina-analyytikko Mats Nilsson.
Kuva: Tobias Wahlqvist