Uudisraivaajia omassa maassaan

Auttamisen tärkeys

Satu sai opiskella lääkärintodistuksen turvin omassa tahdissaan.

”Muuten en olisi siihen pystynyt, kun perhekin vaati omansa.”

Oli aikoja, jolloin opintojen keskeyttäminen kävi Sadulla mielessä, mutta sitkeänä sissinä näin ei käynyt. Käsillä tekeminen oli visuaalisesti lahjakkaalle Sadulle helppoa ja nautinnollista. Hänen turkis- ja nahkaluomuksensa olivat monesti esillä pohjalaisissa lehdissä, sekä kuvina että artikkeleina. Kuuden opiskeluvuoden jälkeen hän vihdoin valmistui, 50-vuotiaana.
Satu on välillä miettinyt oman yrityksen perustamista, mutta ajat eivät juuri nyt ole parhaimmat. Lisäksi hänen sairautensa aiheuttaa epävarmuutta.

”Joinain päivinä olen täysin uupunut. Pahinta on se, että Valvira (sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto) ei ole hyväksynyt sairauteni hoitoon tarvittavaa lääkettä, Satu suree. Hän miettii hakevansa lääkkeet tarvittaessa ulkomailta.”

Tällä hetkellä hän työskentelee muutaman päivän viikossa näkövammaisen henkilön avustajana. Rune työskentelee Vaasassa Turun Uuniseppien tulisija-asiantuntijana. Backit kokevat tärkeäksi muiden ihmisten auttamisen ja tukemisen.

”Kokemustemme avulla pystymme helposti samaistumaan ihmisten hätään. Ja koska osaamme espanjaa, voimme auttaa monia ulkomaalaisia Pietarsaaressa”, Satu iloitsee.

 

Kokemustemme avulla pystymme helposti samaistumaan ihmisten hätään

Koti on siellä missä sydän on

Bolivia elää vielä vahvasti Backien sydämissä.

”Siellä on ystäviä, joihin pidämme Skypen ja Facebookin välityksellä yhteyttä. Jasmina on käynyt kerran yksin Boliviassa muuttomme jälkeen.”

Jasmina on myös tehnyt lähetystyötä puolitoista vuotta Utahissa, Yhdysvalloissa. Sebastian on tällä hetkellä Englannissa samoissa tehtävissä. Kohta myös Helsingissä asuva Linda lähtee niin ikään lähetystyöhön ulkomaille. Kansainvälisyys on tälle perheelle luonnollista.

Backit puhuvat edelleen espanjaa kotikielenään.

”Se on kuin toinen äidinkieli. Nyt lapset puhuvat isänsä kanssa myös ruotsia ja minulle muutaman sanan suomea.”
Linda ja Jasmina asuvat Helsingissä. Heillä on enemmän ulkomaalaisia kavereita kuin suomalaisia.

”Molemmat tytöt ovat edelleen kahden kulttuurin välissä, eivätkä oikein tiedä kumpaan kuuluvat”, Rune toteaa.
Jälkikäteen katsottuna Suomeen sopeutuminen on ollut Sadulle vaikeinta.

”Luonto ja mentaliteetti ovat täällä niin erilaiset enkä ole vieläkään täysin sopeutunut tänne. Ihmiset ovat jöröjä ja sulkeutuneita. Yritän itse olla avoin, mutta en saa vastakaikua. Ehkäpä taantuma opettaisi suomalaisille toisenlaisia arvoja ja yhteisöllisyyttä.”

”Boliviassa opin, ettei elämä ole itsestäänselvyys. Nyt elämä on kuitenkin tasapainossa. Kohta kaikki lapsetkin ovat täysi-ikäisiä, ja elämässä alkaa uusi vaihe.”
Backien punaisen omakotitalon pihassa seisoo puuvene, jossa on teksti: ”Täällä asuu kalastaja elämänsä parhaan saaliin kanssa.”

 

_I9A9743

Visuaalisesti lahjakkaan Satu Backin turkis- ja nahkaluomukset ovat herättäneet huomiota.
Kuva: Jan Sandvik
TEKSTI: SUSANNE STRÖMBERG KUVAT: Jan Sandvik