Unsplash

Uusi sovellus lataa, kun sähkö on halvimmillaan

Kohta sähkön hintavaihteluista on helpompi pysyä kärryillä. Herrforsin uusi sovellus auttaa mukauttamaan sähkönkulutuksen sähkön hintaan.

Syksyllä julkaistaan Herrforsin uusi sovellus, jonka ensimmäisenä kohderyhmänä ovat sähköautoilijat. He voivat sovelluksen avulla ohjata ja optimoida latauksia sekä samalla säästää energiaa ja rahaa.

Konsernijohtaja Roger Holm on yhdessä muutaman kollegan kanssa testannut kesällä sovelluksen ensimmäistä versiota. Ja Holm on tyytyväinen.

”Kytken illalla auton laturin ja päätän, miten paljon haluan akun latautuvan yön aikana. Voin esimerkiksi valita, että akussa on aamuseitsemältä 80 prosentin lataus. Sovellus huolehtii siitä, että lataus tapahtuu sähkön hintojen ollessa alhaisimmillaan, joten minun ei tarvitse herätä keskellä yötä ja käynnistää latausta. Todella helppoa.”

Testaustyöt ovat vielä kesken ja tekniikka vaatii säätöä, mutta tavoitteena on julkaista sovellus täysin uuden tuotteen muodossa ennen vuodenvaihdetta.

Loppuvaiheen hionnassa on ensisijaisesti kyse järjestelmän mukauttamisesta eri automerkkeihin ja integroimisesta Herrforsin asiakashallintajärjestelmään.

Sovelluksen voi ladata Google Playsta tai AppStoresta. Suunnitelmana on julkaista sovellus yhdessä spot-hintoihin perustuvan sähkösopimuksen kanssa.

 

Sovellusta kehitetään yhteistyössä ruotsalaisen Bright Energyn kanssa. Yritys on jo lanseerannut Ruotsissa yksinkertaisemman version, jolla on satojatuhansia tyytyväisiä asiakkaita.

Ideana on tarjota asiakkaille ratkaisu, jonka avulla he voivat helposti seurata energiakustannuksia ja hiilidioksidipäästöjä, mutta myös paremmin ymmärtää omaa sähkönkulutustaan ja sen ympäristövaikutuksia.

Roger Holm näkee teknologiassa suuria mahdollisuuksia.

”Sähköauton latauksen optimointi on ensimmäinen suuri juttu, mutta sovelluksessa voi myös seurata hiilidioksidijälkeä ja saada energiansäästövinkkejä omaan arkeen.”

”Sovellusta kehitetään myös kiinteistötekniikan valvonta- ja optimointitarpeisiin. Se toimii älykkäänä tiedonkeruualustana, jonka avulla voi ohjata koko kotitalouden energiankulutusta – sähköauton latauksesta lämpöpumppuihin ja aurinkopaneeleihin.”

Sovelluksen suunnittelu aloitettiin jo vuonna 2018, kun Katternö-konserni osti osan tukholmalaisesta Bright Energy Ab:stä. Omistusosuuden ansiosta Herrforsilla on mahdollisuus räätälöidä uusi palvelu, jota tullaan myös kehittämään asiakkaiden palautteen ja toiveiden perusteella.

”Lähtökohtana on, että palvelu on mahdollisimman käyttäjäystävällinen ja herättää käyttäjän kiinnostuksen. Mitä enemmän käytät sovellusta, sitä enemmän opit sähkön hinnoista sekä sinun ja perheesi tavoista.”

 


Asiakas syöttää sovellukseen, miten täyteen hän haluaa auton akun tiettyyn kellonaikaan mennessä. Tässä tapauksessa 85 % lataus aamulla klo 7.00. Sen jälkeen sovellus optimoi latauksen niin, että auto latautuu halvimpina tunteina aamuseitsemään mennessä.
TEKSTI: Sonja Finholm