Fyysisen maantieteen professori Ole Humlum on laatinut pallokuvat GISS:n julkaisemien tietojen pohjalta. Pallon osoittavat kuukauden keskipoikkeaman vuosien 2012–2021 keskiarvosta. Ilmatieteen laitos käyttää vuosien 1981–2010 vertailuarvoa.

Vaihteleva sää

Sää vaihteli suuresti kuluneena kesänä. Hyvin kylmät jaksot vaihtuivat hyvin lämpimiin ja päinvastoin.

Toukokuu oli meidän leveysasteillamme kylmempi tilastolliseen vertailujaksoon verrattuna, erityisesti kuun alussa. Maassa oli kuun puolivälissä vielä useita kymmeniä senttejä lunta tuntureiden havaintoasemilla. Kuukauden ylin lämpötila, 25,4 astetta, mitattiin 25. toukokuuta Pellonpään havaintoasemalla Oulunsalossa.

Myös kesäkuu oli viileä juhannukseen asti, jolloin maahan vyöryi helleaalto. Lämpötila oli joissain kohdin maata kuuden päivän ajan yli 30 astetta, ja ylin lämpötila eli 32,9 astetta mitattiin Porin lentokentällä 28. kesäkuuta.

Auringonpaistetuntien määrä oli kuussa tavallista korkeampi suuressa osassa maata. Utön saarella koettiin saaren 50-vuotisen mittaushistorian paisteisin kesäkuu: 368 tuntia.

Heinäkuun lämpötilat olivat maan länsiosassa lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa. Keskikesän lämpötiloja (yli 25 astetta) mitattiin joissain osissa Suomea yhteensä 16 päivän ajan. Oulunsalon Pellonpää oli jälleen kuukausitilaston kärjessä, tällä kertaa 32,3 helleasteella.

Pohjanmaalla satoi heinäkuussa huomattavasti enemmän kuin tavallisesti, kun taas Saariselän Inarissa mitattiin havaintoaseman 46-vuotisen historian suurin kuukausisademäärä, 213,4 millimetriä.

Elokuu oli koko maassa lämmin, ja asemakohtaisia lämpötilaennätyksiä rikottiin tai sivuttiin yli 18 havaintoasemalla. Korkein kuukausilämpötila, 31,7 astetta, mitattiin 16. elokuuta Porin rautatieasemalla; matalin lämpötila, -2,9 astetta, mitattiin Ylivieskan lentokentällä 31. elokuuta.

Sademäärät vaihtelivat paikallisesti erittäin tuntuvasti myös elokuussa. Helsinki-Vantaan lentoasemalla satoi vain 5,9 millimetriä, Isojoella 210,4 millimetriä. Seinäjoen Pelmaalla satoi vuorokauden aikana 5. elokuuta huomattavat 90,9 millimetriä.

Touko-heinäkuun rauhallisen ukkosjakson jälkeen elokuussa rekisteröitiin 86 280 maasalamaa, mikä on vuodesta 1960 eteenpäin olevissa salamatilastoissa suurin elokuun kokonaissalamamäärä.

Kaiken kaikkiaan kesä oli keskiarvoa lämpimämpi suuressa osassa maata, ja Pohjanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla kesä oli poikkeuksellisen sateinen.