Valmiina pahimpaan




Päivi Sorjosen ja Pekka Haukilahden asuntovaunu on kakkosasunto, johon he voivat nopeasti siirtyä.
Kuva: Päivi Karjalainen




Pekka Haukilahti ja Päivi Sorjonen hyvin varustetussa kodissaan.
Kuva: Päivi Karjalainen


 

Pelastusoperaatioista Päiville on jäänyt parhaiten mieleen Kalajoen edustalla vuonna 1997 karille ajanut öljylautta.

Öljylautan tankeista pääsi noin 10 000 litraa öljyä Lohtajan Vattajanniemen rannoille.

”Siellä oli varusmiehiä ja 50 ihmisen vapaaehtoisjoukko pesemässä öljyisiä lintuja ja keräämässä öljyä rannoilta pois. Se oli aikamoinen operaatio, joka kesti yli viikon”, Päivi muistelee.

Jottei Päivin aika kävisi liian pitkäksi, hän on myös mukana Suomen Pelastusalan Keskusjärjestössä (SPEK), jossa hän avustaa naisille suunnatun ”Selviäisitkö 72 tuntia ilman ulkopuolista apua” -kurssin vetäjää.

Syksyllä oli tarkoitus pitää Vattajanniemellä ”Arjen turvallisuus” -kurssi nimeltä LOHI22. Tämä puolustusvoimien alueella pidettävä kurssi jouduttiin valitettavasti perumaan vähäisen osallistujamäärän takia. Mutta hätä ei ole tämän näköinen! Viimeisimmän tiedon mukaan kurssi on siirretty Kokkolaan vielä täksi syksyksi. Päivi toivoo sinne aimo annoksen naisenergiaa.

 

Kurssin tavoitteena on oppia tunnistamaan kodin ja lähiympäristön turvallisuusriskit siten, että niitä osaa ehkäistä ja niihin pystyy varautumaan. Osallistujat saavat turvallisuuteen liittyviä perustietoja ja – taitoja, joita he voivat soveltaa arjessaan.

”Kurssilla muun muassa opitaan, miten sammuttaa tulipalon alku sekä miten antaa hätäensiapua. Siellä käydään läpi myös hiukan kyberturvallisuutta”, kertoo Päivi, joka palaa halusta opettaa varsinkin nuorille kyseisiä taitoja.

”Nykyään on niin paljon nuoria, jotka eivät osaa edes tehdä ruokaa itse. Nämä uusavuttomat kuolisivat heti, jos sähköt katkeaisivat ja koti kylmenisi”, Pekka sanoo suoraan.

Päivi on siis ehtinyt perustaa Lohtajan vapaapalokunnan naisjaoston, jossa on parhaimmillaan ollut 20 jäsentä. Nyt ikäjakauma alkaa olla jo keski-iän paremmalla puolella, joten toimintaan kaivattaisiin mukaan nuoria naisia.

Maanpuolustus, pelastustoiminta ja varautuminen ovat Päiville elämäntapa ja harrastus.

”Sitä on jotenkin vain kasvanut tähän. Tulee varma ja turvallinen olo, kun on varautunut häiriötilanteisiin. Ja tietenkin on aina hieno tunne saada auttaa”, Päivi sanoo.

”Päivillä on sydän paikallaan, ja hän ajattelee aina muita ennen itseään”, huikkaa Pekka takavasemmalta.

 




Kuva: Päivi Karjalainen




Kuva: Päivi Karjalainen





Kuva: Päivi Karjalainen




Kuva: Päivi Karjalainen