Tre frågor…

Tove Bångstad

Tove Bångstad, VD för Amundi Norden, bosatt i Stockholm. Amundi, med huvud­kontoret i Paris, är Europas största kapitalförvaltare (förvaltat kapital mer än 2 biljoner euro, dvs. 2 000 000 000 000 euro). Uppvuxen i Jakob­stad och Vasa, till­bringade somrarna i Oravais och Vörå.
Bild: Cata Portin

Vad betyder Österbotten för dig?
Vasa och Österbotten med dess människor har format mig till den jag är i dag. När min far dog för tre år sedan kändes det lite som att någon klippte av tampen till Vasa.

Disciplin, fokus, göra sitt bästa, arbeta hårt, ödmjukhet och inte tro för mycket om sig själv har jag tagit med mig från Österbotten.

 

Någon viktig lärdom du gjort om pengar?
Jag jobbar med pengar varje dag och pengar är otroligt viktigt! Pengar gör att allt fungerar och går runt. Om den kranen stryps, så fungerar inget. Det var vad som höll på att hända under finanskrisen 2008 innan det stora räddningspaketet kom på plats.

Också på ett personligt plan är pengar viktiga. Att ha ett sparkapital gör att du har en frihet – frihet att lämna ett jobb som du inte trivs med, frihet att kunna lämna en dålig relation och frihet att försöka bygga upp en dräglig pension.

Att spara månadsvis är något alla borde göra. Börja med det du kan avvara och öka sedan på när du kan. Det viktigaste är att det blir av! Spara i en billig global aktieindexfond och låt kapitalet bara växa.

Sparkapital är viktigt speciellt för kvinnor som ofta använder sin lön till det dagliga, medan mannen kanske köper kapitalvarorna. Om relationen tar slut finns kapitalvarorna kvar, men inte mat, blöjor och andra förbrukningsvaror.

 

Vad betyder livskvalitet för dig?
Livskvalitet är att tillbringa tid på lantstället i Stockholms skärgård, alla årstider. Jag reser varje vecka i mitt jobb till storstäder i Norden och Europa och den tystnad, stillhet och ro som finns i skär-gården behöver jag för återhämtning.

Viktigt är också att få tid med min sambo, mina vänner, barn och barnbarn, nu fyra stycken och med ett femte på väg. Under vinterhalvåret tillbringar jag många helger på franska Rivieran också för att undvika mörkret. Mörkret är något jag inte saknar med Österbotten!