Tre frågor


Staffan Hansén, VD för Tredje AP-fonden i Sverige, med ett förvaltat kapital motsvarande omkring 40 miljarder euro. Uppväxt i Vasa, tillbringade många barndomssomrar i Nedervetil där fadern har sina rötter. Politices licentiat från Åbo Akademi.
Bild: Peter Phillips/Tredje AP-fonden

 

Vad betyder Österbotten för dig?
Trots att det gått 38 år sedan jag var fast bosatt i Vasa så följer jag fortfarande nyfiket med hur regionen utvecklas, hur det går för Sport och VPS, och vad som händer på Gigavasa-fronten. Rötterna är djupt rotade i Vasa.

På somrarna möts närmaste familjekretsen på ”skären” i Malax skärgård. I samband med det blir det alltid någon tur till stan för att se hur Vasa utvecklas, ta en glass på torget och kanske en lunch på någon av de fina restaurangerna vid Fiskarstranden.

 

Vilka utmaningar har du i ditt arbete just nu?
Tredje AP-fonden förvaltar pensionspengar som investeras globalt, men med tyngdpunkt i Sverige. Med ett krig som rasar i Europa, hög inflation, stigande räntor och svängiga energipriser så har det sina utmaningar. Det gäller att navigera ödmjukt och klokt, samtidigt som vi har fördelen av att ha en mycket långsiktig investeringshorisont.

Vi får nog anpassa oss till en omvärld som långt framöver kommer att präglas av högre räntor och större inflationstryck än vi varit vana vid. Vi får också förbereda oss på att energi kommer att vara en knapp och oberäknelig resurs, och att globaliseringen är på tillbakagång med alla konsekvenser det kan få. Vi befinner oss i en form av paradigmskifte.

Personligen är jag ”ny på jobbet” sedan början av november då jag klev in på Tredje AP-fonden. Det är mycket att sätta sig in i, vilket är väldigt inspirerande.

 

Vad är livskvalitet för dig?
Livskvalitet är att åka till sommarstället fyra mil söder om Stockholm över helgerna. Alla årstider har sin charm i skärgården. Ibland kan en januaridag se ut som en sommarmorgon då solen glittrar över en spegelblank fjärd. Promenader, vedhuggning och självklart bastubad med dopp i havet flyttar fokus från vardagen till ro, aktiviteter och fysiskt arbete.

Och självklart är sommar i Malax skärgård med närheten till Vasa livskvalitet de luxe!