Medan ni sover…

I år har det gått 20 år sedan jag grundade mitt företag och gick min egen väg som nyutexaminerad biolog. Egentligen började jag dock jobba med naturinventeringar redan år 1999 under de långa sommarledigheterna och har således nu 25 års erfarenhet av naturbranschen.

Ibland tituleras jag naturexpert, och i den meningen att jag gjort alla misstag man kan göra inom en väldigt snäv bransch, så är titeln korrekt.

Att jag grundande företaget berodde på att jag ville jobba maximalt mycket utomhus i naturen samt leva och bo på den österbottniska landsbygden. Den principen håller än, och i dag sysslar jag mest med naturinventeringar.

Fältarbetet i naturen är det jag älskar, och som naturinventerare får jag tillbringa många timmar ensam i naturen under udda tider. Under den mycket intensiva våren och försommaren ringer min väckarklocka ofta mellan klockan 2 och 4 på morgonnatten, och när de flesta semesterfirare stiger upp är min arbetsdag redan färdig.

Samtidigt som det är tufft, så är detta den absolut härligaste tiden på året. Nästan aldrig känns det motigt att åka till jobbet innan solen stiger upp.

Ganska ofta traskar jag omkring nära bosättning eller industri tidiga morgnar, sena kvällar eller nätter. Naturinventeringar görs nämligen mycket sällan i obebyggd vildmark, mera vanligt är att arbetet ska utföras på kommunens redan utbyggda eller nya detaljplaneområden.

 

Trots närheten till bebyggelse får jag ändå se mycket djur och fåglar. Det är nog många som skulle bli förvånade över hur stor mångfald som kan hittas i de tätortsnära små skogsområdena.

Djuren i dessa tätortsmiljöer är experter på att hålla sig gömda. De ligger dagtid helt stilla för att undgå upptäckt, men när samhället släcker ner stiger djuren upp och skulle undgå upptäckt om det inte vore för en viss naturinventerare.

Mitt arbetsfält täcker hela Österbotten, så det är fullt möjligt att jag någon gång stått också utanför just ert hus och lyssnat på fåglar, karterat växter eller försökt få syn på fladdermöss.

Jag rekommenderar varmt var och en att då och då stiger upp tidigt eller stanna uppe sent, för att få se det rika djurlivet runt huset. Den som då skulle råka få syn på mig kan vara lugn. Denna grönklädda varelse har fredliga avsikter.

TEXT: Mattias Kanckos