Ebba Brahe

Ebba Brahe var mycket medveten om sin status och mån om att markera den. Allt skulle vara bäst och finast även om kostnaderna drog i väg. Livet gick i familjens fall inte att dela upp i privat och offentligt, hushållet krävde en stab på 78 personer, enligt en lista från 1652. Förutom fri mat ingick för många även gratis kläder och skor.

För daglig assistans, vid sidan av det praktiska hushållet, förfogade Ebba över flera jungfrur, pager, lakejer och en kammarhustru. Runt Jacob fanns fyra hovjunkrar, livknekt, kammartjänare och kammardrängar. Många av dessa var adliga och följaktligen extra dyra att hålla i huset.

Svante Norrhem berättar att Ebba tyckte om prydnadssaker och under hela sitt liv samlade på föremål av glas, elfenben, snäckor och ädla stenar. I parkmiljön utanför Makalös gavs plats åt rosor och andra prydnadsväxter, till och med tulpaner, exklusiva vid denna tid.

Senaste modet följde Ebba genom att köpa mängder av modeportträtt. När sonen besökte Paris fick han förse sin mamma med detaljerade beskrivningar av rådande hattmode.

Jacob ska ha försökt förmå Ebba att hålla tillbaka på utgifterna, men utan att alltid få gensvar. Vid oenighet skrev Ebba på egna skuldsedlar, exempelvis för beställningar som hon ansåg vara absolut nödvändiga i samband med döttrarnas bröllop.

Samtidigt var det Ebbas uppgift att som husmor agera arbetsledare och ha koll på ekonomin. I bokföringsdokumenten stod Ebba vanligen för underskriften, och uppenbart var hon i sin arbetsledande ställning både företagsam och effektiv.

 

Ebba Brahes största glädjeämnen och samtidigt bekymmer var barnen. Framför allt lyftes älsklingssonen Magnus Gabriel fram. I samband med Gustav II Adolfs begravning 1634 höll den tolvårige vackert blonde sonen till föräldrarnas stolthet ett tal på latin inför riksdagen – alltså om sin mammas tidigare stora kärlek.

Den riktigt stora triumfen för Magnus Gabriel var ändå att han fick uppdraget att leda ambassaden till Frankrike 1646, ett av dåtidens mest påkostade evenemang. Följet bestod av 126 personer, Magnus Gabriel roade sig furstligt i Paris och skrev triumferande hem till sin fästmö – Pfalzgrevinnan Maria Eufrosyne – om de framgångar han hade hos damerna.

Magnus Gabriel hade emellertid också en snarstucken sida. Han fick för sig att drottning Kristina hade anklagat honom för förräderi, vilket gjorde drottningen ursinnig. Hon krävde omedelbart att få reda på vem som sagt vad, varvid Magnus Gabriel pekade ut en person som bestämt förnekade saken.

Hade Magnus Gabriel nu besinnat sig kunde han kanske ha räddat situationen, enligt Svante Norrhem, men i stället ändrade han sin historia först en och sedan flera gånger. Förhållandet mellan Kristina och Magnus Gabriel frös till is. Mamma Ebba gjorde vad hon kunde för att försöka återrehabilitera sonen inför drottningen, utan framgång.

År 1652 blev ett sorgeår. Bland flera dödsfall i familjen gällde ett den nu 69-årige Jacob. Några veckor före hans död, den 19 juni, daterades drottning Kristinas donationsbrev till Jacob, det som gav honom rätt att grunda en stad i Pedersöre. Den blivande staden gav Ebba namnet Jakobstad.

Arvskiftet omfattade bland annat det medeltida Läckö slott, som 1615 kommit i släktens de la Gardies ägo. Här, vid Vänerns strand, fick Magnus Gabriel rätt att i det gamla Lidköpings ställe anlägga Nya Lidköping. Av något skäl användes inte den tilltänkta stadsplanen, som i stället tillämpades för den andra stad, Jakobstad, som släkten också skulle bygga upp.

Som änka fortsatte Ebba Brahe att till sin död 1674 driva familjens gods och gårdar, med många järn- och bergsbruk, på ett sätt som gett henne eftermälet industrialist. I Jakobstad är Ebba som bekant inte bortglömd. Förutom Ebba Brahesamfundet återfinns minnet av henne och Jacob bland annat i Ebba Braheesplanaden, Jakobsgatan och De la Gardiegatan.

 


Palatset Makalös på kopparstick från 1647.
Bild: Wikipedia

 

Exempel på Ebba Brahes och Jacob de la Gardies ättlingar


 

Sigrid Schauman, konstnär, farmors morfars mormors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Gustaf Mannerheim, president, marskalk av Finland, farfars morfars farmors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Märtha von Born, gift Henriksson, bosatt i Jakobstad, farfars morfars morfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Olof Palme, Sveriges statsminister, farmors farmors farmors farmors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Jörn Donner, författare, filmregissör, morfars farmors farfars mormors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Yrsa Stenius, författare, journalist, morfars morfars morfars morfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Michael Monroe (Matti Fagerholm), rockmusiker, farmors mor­-fars farfars farmors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Matti Klinge, historieprofessor, morfars farmors farfars mormors mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Linus Torvalds, it-nörd, farmors farmors farmors farmors farmors mors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

Anneli Carlson-Suojoki, pensionerad kulturarbetare bosatt i Jakobstad, farfars farfars farmors farfars mormors föräldrar var Ebba och Jacob.

 

TEXT: Svenolof Karlsson