En man och hans hund

Tagen av polisen

Det kan ha sina sidor att snoka omkring okända gårdar. Petri berättar om ett tillfälle då en dvärgspets sprungit i väg i Kaustby. Hunden hade varit borta i sex dagar, Petri och Nemo hade följt dess spår ända till Vetil.

”Där gick jag med pannlampa på huvudet mitt i natten och sökte hunden, även in på folks gårdar, utan att jag lade märke till det.”

Plötsligt var polisen där. Gårdsfolket hade vaknat och trodde att en tjuv smög vid deras förråd.

”Där stod jag och frågade förvånad poliserna vad de gjorde där. De svarade att samma fråga ville de ställa mig. Saken redde till sist ut sig, och poliserna önskade oss lycka till i sökandet” berättar Petri.

Trots att det är utmanande och tidskrävande att leta efter hundar, tar Petri inte betalt för det. Han accepterar bara bensinpengar. Ibland ersätts även inkvarteringen, om det är frågan om en längre resa.

”Jag har tänkt att jag kunde göra business på det här, men det är inget jag ger mig in på. Jag har mitt arbete i transportbranschen och det räcker som inkomstkälla. Jag gör det här för att jag vill hjälpa.”

Han gör jämförelsen att man anländer till platsen för en vägolycka. ”Självklart hjälper jag till. Inte börjar jag fråga de skadade om de har 50 euro, så att jag kan hjälpa dem.”

Petri är med i föreningen Susirajan etsiväkoirat, med huvudsäte i Joensuu, en förening som specialiserat sig på att med spårhundars hjälp hitta försvunna djur och föremål. Inom föreningen genomför Petri hundutbildningar, i syfte att få fram fler aktiva spårhundar.


Vid deras första möte hoppade Nemo omedel-bart mot Petri och visade sina stora tänder. Tjugo minuter senare hade han i Petri hittat sin efterlängtade ledare.
Bild: Kasper Dalkarl

Hårt hjärnarbete

Är det jobbigt för Nemo att spåra?

”Spårning är väldigt ansträngande för hundens hjärna. Men Nemo njuter av det. Han behöver inte motiveras. Han vet vad som ska göras. Han är en otrolig hund. Vi har en fantastisk relation och tillit till varandra”, berättar Petri.

Till sist blir Nemo dock trött. Då tar duon en paus. Enligt Petri måste Nemo få vila åtminstone tolv timmar efter en tung spårning. Ibland till och med i flera dagar.

”Om Nemo är trött och jag frågar om vi ska åka på ’jobb’, blänger han på mig under sina ögonbryn utan att stiga upp. Ibland hoppar han upp i min säng från sin sovplats och börjar dra stockar. Då far man helt säkert ingenstans. Men vanligtvis springer han till dörren och sitter där och väntar på startbesked.”

I kylskåpet förvarar Petri en svart plastbatong som är Nemos favoritleksak. När Petri tar fram batongen, blir Nemo ivrig. Då vet han att de två snart ska ut på äventyr igen. När Nemo hittat rymlingen, får han batongen som belöning. Heta sommardagar kan belöningen även vara en glasstrut.

Letar Nemo efter katter också?

”Nog spårar han katter också. Men det är på katternas eget ansvar”, skrattar Petri.

TEXT: Susanne Strömberg BILDER: Kasper Dalkarl