En man och hans hund

Gör långa vandringar

Då Petri och Nemo inte letar efter försvunna hundar gör de långa vandringar i skogen. Ibland gör Petri upp eld, kokar kaffe över elden och bara njuter. Jakten har han lagt på hyllan.

”Jag brukar säga att då änderna börjar skjuta tillbaka, kan det bli intressant med jakt. Nog är det en syn då en hop män står och skjuter änder vid stranden och efter sig lämnar en mängd patronhylsor som flyter omkring i vattnet”, säger Petri.

Varifrån kommer din vilja att hjälpa?

”Hemifrån. Mamma var med i Finlands Röda Kors förstahjälpsverksamhet och också pappa deltog i frivilligarbete. På landet brukar man hjälpa varandra. Om någons ko har sjunkit ner i leran, så är nog byns alla män där och drar upp kon. Där behövs inget räddningsverk”, förklarar Petri.

 

Hår på burk

Låt oss spola tillbaka till Nemos utbildningsperiod.

Under denna fick Nemo träna lukter. Petri lade hår från två olika hundar i var sin burk, tog ett prov ur en av dem och lade det i en Minigrippåse. Då Nemo identifierade provet i påsen med rätt hårburk fick han godis. Sedan fick Nemo öva på att särskilja hundhår även från en tredje och en fjärde burk.

En annan övning utgick från att en bekant till Petri vandrade av och an med sin hund på en åker och emellanåt gick in i en skogsdunge. Därefter fick Nemo springa fritt och leta efter hunden, efter att ha luktat på hundens liggunderlag.

”Jag såg hur Nemo njöt av att spåra. Han var i sitt rätta element. Äntligen fick han använda sina talanger och leva ett riktigt hundliv.”