Lektion i naturguideskolan. ”Många söker extrema naturupplevelser på farliga platser, men det kan räcka med en kvällspromenad i första bästa skogsdunge för att få en kick”, säger Lilith van Amerongen, Rebecka Kronqvist, Alexander Kinde och läraren Carl-Gustav Gustavsson.
Karolina Isaksson

Här blir natur till kunskap

Underbar natur väntar överallt i Österbotten. I Outdoor Academy fördjupas natur­intresset till kunskap.
I Österbotten är naturen alltid nära. Allt man be höver göra är att öppna ögonen.

Det sägs att om du kan göra en yrkeskarriär av något som du älskar att göra, så kommer du inte att behöva arbeta en dag till i ditt liv.

Lilith van Amerongen, Rebecka Kronqvist och Alexander Kinde är på god väg att uppfylla sina yrkesdrömmar. Natur och friluftsliv är den gemensamma passionen. I höstas inledde de den tvååriga utbildningen till naturguider vid Outdoor Academy i Kronoby.

Att naturen lockar allt fler allt mer är inget som förvånar dem.

”Det känns alltid så bra att komma ut i naturen. Den ger ro och en känsla av tacksamhet över skönheten runt omkring mig. Min framtidsdröm är att kunna jobba som friluftsguide och få dela med mig av naturupplevelserna”, förklarar Lilith.

”Jag njuter av att glömma bort mobilen och bara vara här och nu. Efteråt belönas man dessutom med en ny pigghet”, säger Rebecka.

”Många vetenskapliga studier visar att stressnivåerna sjunker när man kommer ut i naturen”, konstaterar Alexander.

 

Deras förhandskunskaper och erfarenheter av friluftsliv före utbildningen var rätt olika.

”Jag kommer från en familj som vistats mycket ute i naturen och har åkt skidor sedan jag var sex år gammal. För mig har friluftsliv alltid varit en livsstil”, berättar Alexander, som kommer från Göteborg.

Lilith är uppvuxen i Tyskland och i hennes familj har friluftsliv inte varit någon stor sak. ”Mitt intresse för naturen väcktes när jag var på studieutbyte i Norge. De vackra vyerna gav mig helt nya upplevelser och sedan dess har jag varit begeistrad i friluftsliv”, säger hon.

Även för Rebecka är intresset för naturen relativt nyvaknat.

”Jag är uppvuxen här i Kronoby, så visst har naturen alltid varit närvarande, men jag har inte varit någon jättehurtig skogsfantast. Innan jag inledde den här utbildningen gick jag ett år på Base Camp-utbildningen här i samma skola och sedan dess har jag varit såld.”

 


Utbildningen på Outdoor Academy ger blivande friluftsguider en gedigen grund att stå på för att ta ut stadsbor i naturen. ”Många som studerar här har redan ett yrke. Andra kommer direkt från gymnasiet. Blandningen gör att alla har något att lära av sina studiekompisar”, säger Carl-Gustav Gustavsson.
Bild: Karolina Isaksson

 

Väsentligt i utbildningen är att lära sig hur man klarar sig i naturen utan moderna bekvämligheter, men också att prova på sådant som klättring, paddling och skidåkning.

En del saker kan kännas ovant eller till och med avskräckande i början, men har man väl tagit sig över hindret kanske man i stället har ett minne för livet. Rebecka har ett personligt exempel.

”Vi paddlade bland stora vågor, och för mig som var ovan var det rätt läskigt. Sedan fick vi lära oss surfa på vågorna, och då skrattade jag lycklig som ett litet barn och tänkte att det här är livet.”

Hennes tips är att gå in med låga förväntningar, men med öppet sinne, för att möta naturen.

”Det är inte alltid man lyckas återskapa samma känsla som man haft vid andra tillfällen. Men det som alltid slår in är att maten är godare ute i naturen. En enkel pasta med pesto kan smaka underbart när man efter en lång vandring slår sig ner vid ett vackert ställe.”

 


Lilith van Amerongen, Alexander Kinde och Rebecka Kronqvist har sökt sig till Outdoor Academy i Kronoby för att fördjupa sina kunskaper i friluftsliv, men också för att dagligen få njuta av naturen. ”I naturen får vi tillbaka den barnsliga glädjen och nyfikenheten.”
Bild: Karolina Isaksson

 

Passionen för natur har tagit de tre friluftseleverna till sceniska platser bland annat i Norge, Katalonien och Armenien. Även inom utbildningen ingår en hel del resor. I höstas var de i Ruka. Nästa läsår bär det bland annat av till Lofoten och åländska paddlingsvatten.

Även om de gärna besöker platser med olika typer av natur, påminner de om att man inte behöver åka långt eller företa stora expeditioner för att få en naturkick.

”Egentligen behöver man inte åka bort överhuvudtaget. Det räcker med att man går ut i sin egen närmiljö och verkligen öppnar ögonen. Jag använder inte alls min mobil när jag är ute på vandring. Det har hänt att jag fullständigt glömt bort var jag lagt mobilen eftersom jag inte saknat den på timmar”, säger Lilith.

”Österbotten har jättefin natur. Ett bra sätt att uppleva den på nära håll är att paddla längs åarna och bland öarna i skärgården”, säger Alexander.

 

En annan myt som de gärna slår hål på är att friluftsliv kräver mycket utrustning och att det alltså skulle vara en dyr hobby.

”För en normal tur klarar man sig med kläderna i garderoben. Som naturvän vill jag också förespråka en allmänt minskad konsumtion av varor. Jag hittade nyligen bra och billiga begagnade skidor. Hål på kläder kan man ofta lappa med silvertejp”, säger Lilith.

”Mitt tips är att köpa stryktåliga lågpriskläder från en järnaffär och kanske satsa mer på vissa plagg som man trivs i, eftersom dyrare kläder ofta håller många år”, tipsar Alexander.

”Det lönar sig att passa på när fjolårets modeller säljs ut”, tillägger Rebecka.

 

Till sist måste vi reda ut det här med årstiderna. När är naturen som bäst?

”Alltid! Varje årstid har sin charm, men vintern i Finland är otroligt vacker när hela dagen kan vara som en enda lång solnedgång”, säger Lilith.

”Vintern i skogen har överraskat mig positivt sedan jag började studera här, men jag tycker fortfarande mest om värme, så sommaren är min absoluta favorit”, säger Rebecka.

”För mig är vintern nummer ett. När snön ligger på träden och det är knäpptyst”, säger Alexander.

 

 

Outdoor Academy

 

  • Tvåårig yrkesutbildning som upprätthålls av Kvarnen i Kronoby.

 

  • I utbildningen till nordisk friluftsguide ingår fem block: paddling, klättring, skidåkning, uteteknik samt grupper och ledarskap.

 

  • Tar årligen in cirka 20 studerande, ungefär hälften från Österbotten och hälften ut­ifrån.

TEXT: Johan Svenlin