Hembygdsforskarnas landskap

Bandade intervjuer

Pappans sånger och berättelser tände dotterns intresse för historia och för skrivande. Förutom de lokalhistoriska texterna har hon också gett ut dikter i bokform.

”Många börjar forska i släktens historia när de blir gamla, men för mig tändes intresset redan som barn. Historia blev mitt favoritämne i skolan, och när jag var tretton år fick jag min första text publicerad i en tidning. Jag lade fram tidningen så att min pappa skulle se mitt namn under artikeln och han blev precis så stolt som jag hade hoppats”, minns hon.

Efter studierna vid Jyväskylä universitet återvände hon till hemtrakterna för att bli lärare. Vid sidan av arbete och familj fortsatte hon med sin släkt- och hembygdsforskning. För att komplettera informationen som stod i kyrkböckerna, intervjuade hon personer som kunde berätta om personliga upplevelser.

”Intervjuerna finns sparade på C-kassetter som fyller flera lådor”, berättar sonen Urpo Pulkkinen som hjälper sin mamma med vardagliga sysslor.

Forskningen utmynnade i texter om olika släkter i Vetil, bland annat Caino och Torp.

”Först skrev jag mest för min egen släkt, men sedan fanns det andra som var intresserade, så texterna fick större spridning. Jag har fått mycket respons och ingen har varit arg över min historieskrivning.”

Framgångar i sport

I Vetils byar har jordbruket genom åren varit den största näringsgrenen och det har också satt sin prägel på bygden. Den mest kända personen från Vetil i modern tid torde vara Esko Aho, statsminister i början av 1990-talet och motkandidat till Tarja Halonen i presidentvalet 2000. Även om han ofta förknippas med Kannus, växte han alltså upp och gick i skola i Vetil.

”Han syns ibland här i byn när han besöker sin far Kaleva, som bor där på andra sidan Röringesjön (Räyrinki)”, pekar Marjatta Pulkkinen.

Urpo Pulkkinen vill gärna lyfta fram Paavo Kotila, segrare i Boston Marathon 1960 och flerfaldig finländsk mästare i maraton. Kotila flyttade sedermera till Uleåborg, där man sedan 1979 arrangerat Kotilan lenkki, ett löparevenemang som är uppkallat efter Vetilsonen.

I Vetils historia finns även en koppling till Arsi Harju, guldmedaljör i kulstötning vid OS i Sydney 2000. Harju kommer visserligen från Kurikka, men hans morfar tränade kulstötning med kanonkulor som hittats i Vetil efter slagen mellan Otto von Fiandts trupper och ryska trupper 1808.

Den storyn kan mycket väl dyka upp i sommar hos någon hemvändare som står på släktgården och hugger ved. Då vet man vem man ska ringa.