Har du funderat på att bli företagare?Tuomas Malkamäki, Ylivieska

Det är en fråga som jag tänkt på ganska mycket. Jag är grafiker och i den branschen är det vanligt att man startar sitt eget företag. Helst skulle jag förstås hitta en arbetsplats där jag kunde jobba som anställd. Som företagare har man mycket utgifter och måste jobba stenhårt för att hålla sig flytande. Den största fördelen är att man är sin egen herre.


duvi_180419_0225_webb

Jonna Selin-Salmela, Ylivieska

Nej, det har jag aldrig funderat på. Jag jobbar inom vården där det finns gott om arbetsplatser. Ingen i min bekantskapskrets eller i min släkt är företagare och för mig låter det som hebreiska när jag hör någon prata om ekonomi och skatter. Jag har förstått att det innebär hårt arbete och en hel del stress att vara företagare.


Elisabeth Eklund, Larsmo

Nej, jag tycker det är så enkelt och bekvämt att komma klockan åtta och gå fyra, utan att behöva ta arbetet med sig hem. Lönen kommer in på kontot en gång i månaden. Jag arbetar som löneräknare och har varit på samma arbetsplats nu i femton år. Det finns säkert fördelar med att vara företagare, men för mig passar det bäst att vara anställd.


duvi_180518-1_0051_webb

Ove Byggmästar, Larsmo

Ja, jag är företagare. Det är drygt två år sedan jag startade mitt enmansföretag Oves Byggtjänst efter att bolaget jag jobbade på gick i konkurs. Jag har jobbat sedan 2003 inom byggnadsbranschen och anlitar underleverantörer när jag tar på mig stora projekt. I sommar räknar jag med att ta ut två till fyra veckor semester, ungefär lika mycket som tidigare år.