I kornas tjänst

 

Sent i september
Det såg länge illa ut med årets skörd, men soltimmarna i september har gjort att de värsta farhågorna kom på skam. En månad efter vårt besök på Österbergs gård är det dags att kolla hur det gick med skördarna. Solen skiner igen och det gör att Mikael har bråttom med att köra in allt han hinner så länge vädret tillåter.

”Solens strålar i september har räddat en del av skördarna. Jag försökte tröska korn för två veckor sedan men det var för grönt och hade för långa torktider. Nu har jag tröskat havren och en tredjedel av kornet och dessutom tog jag en tredje ensilageskörd.”

Jämfört med tidigare år är årets skörd hyfsad. På nationell nivå väntas den minsta kornskörden på sju år.

”Det var en ovanlig sommar. Kvalitetsmässigt är årets skörd bra, och om man bara får hoppas på ytterligare två veckor regnfritt och vindar på fem till tio sekundmeter, så kommer det att bli riktigt bra också kvantitetsmässigt. Om det däremot regnar, kommer en del av åkrarna att förbli oskördade.”

Han räknar med att vara klar med årets skördar senast i mitten av oktober. Hur det än går väntar nya projekt på gården. Mikael har tänkt renovera täckdiken i höst på ett skifte och fixa till bekvämligheten i ladugården.

”Jag ska lägga in nya båsmadrasser så att korna får det bekvämt när de ligger och idisslar. Jag har också tänkt förbättra ventilationen genom att sätta in fler fläktar. Mellan november och april finns det gott om tid för underhåll”, säger Mikael Österberg.

TEXT: Johan Svenlin BILDER: Kasper Dahlkarl