Nu får Alisa vara sig själv


”Mitt tidigare yrke har blivit en hobby. Livet är mycket mindre stressigt. Och jag får äta vad jag vill”, säger Alisa Forslund.
Bild: Päivi Karjalainen

 

Alisa inledde ett mer normalt arbetsliv för ungefär tre år sedan genom att pröva på att jobba på daghem och med äldrevård.

Valet föll på barnen och en utbildning till förstadiepedagog.

”Jag tycker mycket om att arbeta i förskola. Där råder en så positiv anda.”

För närvarande studerar Alisa på Åbo Akademi och arbetar parallellt fem dagar i veckan på daghem. År 2025 väntar examen.

”Barn är äkta. Det är så fint att se hur de lär sig saker och att iaktta hur de upplever världen.”

I Alisas barndomshem fanns det alltid många barn. Jaana och Tom Forslund har varit fosterföräldrar i över trettio år. Var det kanske just därför som det föll sig så naturligt för Alisa att arbeta med barn?

”Vi grundade för några månader sedan föreningen Österbottens familjevårdare rf. Till den rekryterar vi medlemmar som fungerar som fosterföräldrar. Utbildningen tar omkring fyra månader”, berättar Jaana, som gärna ser att familjer kontaktar föreningen.

En ny utbildning inleds nu i mars. Verk­samhetsområdet finns längs axeln Karleby-Vasa-Kristinestad.

Det råder stor brist på familjevårdare. Socialmyndigheterna söker ständigt efter flera. I föreningen är Jaana Forslund en av två familjevårdare som fullgjort den långa utbild­ningslinjen för familjevårdsarbete utöver den ordinarie socialarbetarutbildningen.

 

Alisa är fortfarande knuten till den amerikanska agenturen Karen Lee Group (KLG) – som i tiden haft berömdheter som Heidi Klum i sitt ”stall”. Hon gör fortfarande också enstaka modelljobb, främst i Finland. Det ger bra biinkomster.

Nyligen medverkade hon också i en roll i filmen Conversazioni con la solitudine (Samtal med ensamheten) som knipit pris i bland annat Rom. Det är fråga om en kort modefilm, regisserad av Janiv Oskár och Ilona Lehtonen och ingår i repertoaren för Londons modeveckor, som arrangeras i samband med Fashion Film Festival.

”Mitt tidigare yrke har blivit en hobby. Livet är nu mycket mindre stressigt. Jag får också äta vad jag vill”, säger Alisa, som är lycklig och nu till hundra procent ägnar sig åt det hon vill. Hon tänker inte att hon måste se ut på ett visst sätt, sminkar sig inte och gör inte om sig.

”Jag har varken intresse eller tid för sådant och bryr mig inte heller längre om vad agenterna önskar. Jag är jag. De väljer mig eller så någon annan. Jag försöker följa modellmamman Liisa Kangas viktiga råd. Man ska bara göra sådant som man själv tycker om att göra.”

Vill du avslöja någon liten ”hemlighet” om dig själv?

”Tja, min självkänsla kunde fortfarande stärkas en del. Och en sak till… jag kan inte sminka mig”, säger Alisa med ett skratt.

Saknar du något i ditt förflutna och vad önskar du av framtiden?

”Jag kan längta efter att göra volter och den känsla av att flyga som jag upplevde i redskapsgymnastiken. Och jag skulle snart vilja ha ett eget hus. Robin och jag har redan sett ut en plats.”

TEXT: Susanne Strömberg