Kolme kysymystä


Staffan Hansén, Toimitusjohtaja Ruotsin Tredje AP-Fondenissa, jonka hallinnoima pääoma on noin 40 miljardia euroa. Kasvanut Vaasassa ja viettänyt monia lapsuuden kesiä Alavetelissä, josta hänen isänsä on kotoisin. Valtiotieteiden lisensiaatti Åbo Akademista.
Kuva: Peter Phillips/Tredje AP-fonden

 

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?
Vaikka asuin viimeksi Vaasassa 38 vuotta sitten, seuraan vieläkin mielenkiinnolla, miten alue kehittyy, miten Sportilla ja VPS:llä menee sekä mitä GigaVaasa-rintamalla tapahtuu. Juureni ovat syvällä Vaasassa.

Tapaan kesäisin sukuani Maalahden saaristossa. Käyn myös aina Vaasassa katsomassa, miten kaupunki kehittyy, sekä nauttimassa torijäätelöä ja syömässä lounasta jossain Kalarannan hienoista ravintoloista.

 

Mitä haasteita sinulla on juuri nyt työssäsi?
Tredje AP-Fonden hallinnoi globaalisti sijoitettuja eläkerahoja, joiden painopiste on kuitenkin Ruotsissa. Euroopassa raivoava sota, korkea inflaatio, nousevat korot ja vaihtelevat energian hinnat tuovat omat haasteensa. Täytyy navigoida nöyrästi ja fiksusti, mutta samalla hyödymme erittäin pitkästä sijoitushorisontista.

Joudumme sopeutumaan maailmaan, jota tulevat vielä pitkään varjostamaan totuttua korkeammat korot ja suurempi inflaatiopaine. Lisäksi joudumme varautumaan siihen, että energiasta muodostuu niukka ja epävakaa resurssi ja että globalisaatio taantuu, mikä tuo mukanaan erilaisia seurauksia. Olemme tällä hetkellä eräänlaisessa ajattelutavan muutoksessa.

Olen vielä uusi tässä työssä, sillä aloitin Tredje AP-Fondenilla marraskuun alussa. Minulla on paljon opittavaa, mikä on hyvin
inspiroivaa.

 

Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?
Elämänlaatu merkitsee kesämökille lähtöä viikonloppuisin. Mökki sijaitsee 40 km Tukholmasta etelään. Kaikilla vuodenajoilla on saaristossa viehätyksensä. Joskus tammikuinen päivä voi näyttää kesäaamulta, kun aurinko loistaa peilikirkkaan ulapan yllä. Kävelyt, halonhakkuu ja tietenkin saunominen ja mereen pulahtaminen vievät arjen pois ajatuksista ja tuovat tilaa ilolle, aktiviteeteille ja fyysiselle työlle.

Ja tietenkin kesä Maalahden saaristossa lähellä Vaasaa on elämänlaatua de luxe!