Talvesta 2021 näyttää tulevan kylmä. Syyskuukaudet 2020 sitä vastoin olivat lämpimiä, ja kokonaisuutena katsoen vuodesta 2020 tuli lämpimin sinä aikana, jolloin Ilmatieteen laitos on kirjannut lämpötiloja Suomessa. Vuodesta tuli myös harvinaisen sateinen.
Syyskuun huomionarvoisin säätapahtuma oli Ailan päivänä 17.9. maan yli kulkenut myrsky. Kovin keskituuli 10 minuutin aikajaksolla mitattuna sattui tuolloin Rauman Kylmäpihlajassa, 29,4 m/s. Voimakkain puuska, 35,3 m/s, mitattiin Kallanissa Luodossa.
Ensilumi satoi pohjoiseen lokakuun puolivälin kylmän viikon aikana, paikoitellen myös maan keskiosissa.
Marraskuussa mitattiin monin paikoin asemien kuukausikeskilämpöjen ennätyksiä. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 6.11. marraskuun ennätys, 16,6 astetta. Joulukuun pitkän ajan keskiarvo poikkesi ylöspäin etenkin läntisessä Lapissa, jossa se oli noin 7 astetta keskiarvoa leudompi.
Tapaninpäivänä talvi astui tosissaan näyttämölle, ja suuressa osassa Itä- ja Pohjois-Lappia pakkasta oli 30–40 astetta. Kuukauden matalin lämpötila, -41,1 astetta, Utsjoen Kevojärvellä oli samalla myös koko Suomen kylmin v. 2020.
Viime vuoden sademäärä ylitti lähestulkoon kaikkialla Suomessa pitkän ajan keskiarvon. Pohjanmaalla sademäärä oli monin paikoin poikkeuksellisen suuri, mikä Ilmatieteen laitoksen sanastossa tarkoittaa, että ilmiö esiintyy harvemmin kuin kerran 30 vuodessa.
Eniten satoi Paljakassa Puolangalla, jossa alustavien tietojen mukaan satoi peräti 1 132 mm, mikä on mittaushistorian kolmanneksi suurin sademäärä.
Sääkuvio on muuttunut rajusti vuodenvaihteen jälkeen. Helmikuun alussa reilu lumipeite kattoi koko maan ja Perämeri on pitkälti jään peitossa.
Myös globaalilla tasolla lämpötilatrendi on kääntynyt rajusti alaspäin. Tammikuu 2021 oli UAHin, satelliittimittauksia käyttävän lämpötilatietokannan, mukaan kylmin kuukausi vuoden 2018 jälkeen.