Marko Niemonen siirtyi Vetelin Energian uudeksi toimitusjohtajaksi elokuun alussa ja myöntää kiertelemättä, että hänellä on vielä paljon opittavaa – kuten esimerkiksi Vetelin pääkonttorin ja yhtiön kahden vesivoimalan, Patanan ja Pihlajamaan, välinen etäisyys.
Onneksi talossa on vankkaa osaamista, ja hän saa tiedon nopeasti työtovereiltaan: kummatkin voimalat ovat 20–30 kilometrin päässä.
”Olen tähänastisella työurallani tehnyt pitkiä työsuhteita ja odotan innolla syvällistä paneutumista lähivuosina Vetelin Energian toimintaan”, hän sanoo.
Marko Niemosella on laaja kokemus energia-alan, projektinjohdon ja yrityskehityksen tehtävistä. Ennen siirtymistään Vetelin Energiaan hän johti Pyhäjoen edustalle Hanhikiven niemelle sijoittuvaa Fennovoiman ydinvoimalaa palvelevan sähköjärjestelmän asennustyötä. Se vaati tarkkuutta, sitä työtä sääntelee paksu nippu erilaisia määräyksiä.
Edellisessä työssään hän toimi yrityskehityksen parissa Sievissä ja Kaustisella sekä sitä ennen toimi omassa yrityksessään, Pointelissa, joka laajeni kolmesta työntekijästä 45 työntekijän yritykseksi.
Scanfilin vuosina hän työskenteli mm. Erkki Lassilan kanssa, joka on Vetelin Energian hallituksen puheenjohtaja.
”Olemme tunteneet toisemme jo pitkään ja yhteistyömme on toiminut hyvin kaikki nämä vuodet. Toiseen oppii luottamaan ja arvostamaan tämän mielipiteitä, kun tekee pitkään yhdessä työtä”, Niemonen sanoo.
Samassa veneessä asiakkaiden kanssa
Useimmat pienet sähköyhtiöt painivat samankaltaisten tulevaisuuden ongelmien parissa – kasvun, asiakassuhteiden ja taloustuloksen. Niemosen mukaan tämä koskee myös Vetelin Energiaa mitä suurimmassa määrin. Pienillä paikallisilla yhtiöillä on kuitenkin samalla etua paikallisuudestaan.
”Kasvun on tietenkin oltava pitkäjänteistä ja toteuduttava sellaista vauhtia, että se on kannattavaa. Kaikki lähtee asiakkaistamme ja siitä, miten hyvin onnistumme pitämään heidät tyytyväisinä niin, että he käyttävät palvelujamme jatkossakin. Asiakkaamme ovat myös meidän omistajiamme, joten olemme samassa veneessä.”
Yhtiöllä on omaa sähkötuotantoa Patanan ja Pihlajamaan vesivoimaloissa, mikä kattaa osan yhtiön sähköntarpeesta. Sähköntuotanto oli pysähdyksissä kesäkuukausina, koska vesi oli liian matalalla voimaloiden pyörittämiseen, mutta syksyn sateiden myötä turbiinit alkavat taas pyöriä.
Vetelin Energia omistaa myös tuulivoimaosuuksia, ja yhtiöllä on oma kaukolämpölaitos, mutta suuri osa yhtiön sähkönhankinnasta tapahtuu Katternö-ryhmän kautta.
”Ilman Katternö-yhteistyötä meidän ja muiden yhtiöiden olisi vaikea saada ääntämme kuuluville markkinoilla. Yhdessä vaikutuksemme on suurempi ja meidän intressimme otetaan paremmin huomioon.”
Hallitsee Katternön kartan
Haastattelun kuluessa käy selvästi ilmi, että Marko Niemonen tuntee Katternön alueen oikein hyvin, Vöyriltä Alavieskaan. Hän sijoittaa kylien nimet tottuneesti Pohjanmaan kartalle, myös ruotsinkielisillä seuduilla.
Pelatessaan aktiivisesti jalkapalloa Kannuksen Urassa hän kävi monilla alueen jalkapallokentillä ja kohtasi muita nelosdivisioonan joukkueita. Kiinnostus on säilynyt peliuran jälkeenkin ja hän on myös toiminut Uran jalkapallojaoston puheenjohtajana.
”Pelasin useimmiten laitapuolustajana. Aktiivisen pelaajaurani jälkeen nykyjalkapallo on muuttunut niin, että laitapuolustajat liikkuvat paljon enemmän ja osallistuvat hyökkäyksiin”, hän hymyilee.
Joukkueurheilua niin työssä kuin vapaallakin
Marko Niemonen huomauttaa nöyrästi, että hän tuskin oli joukkueen tähtipelaaja, mutta pitää silti jalkapallovuosia hyvänä oppina työelämää ja yhteiskunnan muita tilanteita varten.
”Joukkueurheilussa kohtaa ihmisiä, jotka ajattelevat ja toimivat eri tavalla kuin itse, mutta siinä on pakko hyväksyä toisten erilaisuus ja oppia toimimaan yhdessä yhteisiä tavoitteita kohti. Kukaan ei voi jatkuvasti sooloilla ja viis veisata joukkuetovereistaan. Niin se on työelämässäkin.”
Niemosen lapset ovat ura- ja lajivalinnoissaan kulkeneet jossain määrin isän jalanjälkiä. Vanhin poika Valfrid opiskelee sähköinsinööriksi Oulussa, keskimmäinen Veeti työskentelee rakennusalalla Kokkolassa ja kuopus Oosa opiskelee Vöyrin ruotsinkielisessä urheilulukiossa Norrvallassa.
”Hän käy lukiota ruotsiksi, vaikka meillä on suomi kotikielenä ja hän on käynyt suomenkielisen peruskoulun. Hän panostaa opintojen ohella jalkapalloon ja pelaa KPV:n tyttöjen B-junioreissa. Heidän peliensä seuraaminen on minun ja vaimoni yhteinen harrastus.”
Ja riippumatta siitä, missä kentällä vieraspeli pelataan, hän kyllä löytää sinne. Hän on nähnyt ne kaikki.
Marko Niemonen
Koulutus: Tuotantotalouden insinööri, energiatekniikan teknikko
Ura: it- ja logistiikkasuunnittelija Pouttu 1997–2000, projektipäällikkö Scanfil 2000–2006, toimitusjohtaja Pointel 2006–2014, Kaustisen kuntayhtymän ja Sievin kuntayhtymän yrityskehityskoordinaattori 2014–2015, vastaava sähköinsinööri Titan-2 Pyhäjoki 2015-2021.
Perhe: vaimo ja kolme lasta (22, 20 ja 16 v.)
Asuu: Kannuksessa
Harrastukset: urheilu, liikunta, metsätyöt ja ruoanlaitto