Vesipinnat lisäävät heijastuksen vuoksi merkittävästi auringonsäteilyn vaikutusta. Lasten suojaaminen on erityisen tärkeää. Vaatteet päällä polskuttelu on hyvä ajatus.
Svenolof Karlsson

Melanooma – aikapommi

Melanoomatapaukset lisääntyvät muiden länsimaiden tapaan myös Suomessa. Vuonna 2000 uusia tapauksia oli 600, vuosikymmen myöhemmin luku oli kaksinkertainen. Säteilyturvakeskuksen ennusteen mukaan noin 2000 suomalaista sairastuu melanoomaan v. 2020.

Tautitapausten kasvun suurimpana syynä pidetään nykyistä kauneusihannetta, ruskettunutta ihoa, jonka vuoksi ihmiset pukeutuvat kevyemmin ja tietoisesti altistavat itsensä suurille ultraviolettisäteilyannoksille.

Melanooma on vaarallisin ja harvinaisin ihosyövän muoto, mutta useimmat diagnoosin saavat tervehtyvät hoidon myötä. Melanooma kehittyy auringon ultraviolettisäteiden vahingoitettua ihosoluja niin, että ne alkavat jakautua hallitsemattomasti.

Tämä kehitys vie useimmiten monta vuotta. Ihoasiantuntijat suosittelevat sen vuoksi kuvaamaan syntymämerkit vähintään kerran vuodessa ja vertaamaan kuvia aiempiin. Jos huomaa väri- tai muotomuutoksia, kannattaa mennä lääkärille.

Puolet sairastuneista on alle 65-vuotiaita, ja melanoomapotilaiden keski-ikä on huomattavasti matalampi kuin muita syöpämuotoja sairastavien. Lapsia, vaaleaihoisia, punatukkaisia ja pisamaisia neuvotaan erityisesti varomaan suoralle auringonvalolle altistumista.

Kohonnutta melanoomariskiä vastaan voi suojautua muutamalla helpolla vinkillä:

  • Vältä suoraa auringonvaloa klo 11–15, jolloin uv-säteily on voimakkaimmillaan.
  • Nouse ylös tai liiku – jos makaat, ihoon kohdistuu nelinkertainen määrä uv-säteilyä.
  • Vaatteet suojaavat paremmin kuin voiteet. Jos ihoa ei voi peittää vaatteella, iho pitäisi suojata korkeakertoimisella aurinkovoiteella puoli tuntia ennen uloslähtöä.

 

Lähteet: Säteilyturvakeskus, Suomen Syöpärekisteri, Vårdguiden