Lämpökamera paljastaa sen, mitä silmä ei näe.

Lämpökamera lainaan Uudessakaarlepyyssä

Lämpökamera paljastaa nopeasti rakennuksen lämpövuodot. Tuloksia täytyy kuitenkin osata tulkita oikein.

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos ja Uudenkaarlepyyn kaupunki ovat käynnistäneet yhteisen energiansäästökampanjan; kaupunginkirjastosta voi lainata kahta kampanjan lämpökameraa oman kodin lämpövuotojen löytämiseksi.

Ikkunoiden ja ovien tiivisteet ovat tavallisia lämpöhukan lähteitä, ja lämpökamera paljastaa nopeasti, missä vuoto on pahin. Asian voi korjata helposti hankkimalla uudet tiivisteet. Jos jossain huoneessa on vetoisaa, voi lämpökamera kenties paljastaa syyn.

Kamera toimii parhaiten silloin, kun ulkona on kylmempää ja sisälämpötilan ja ulkolämpötilan välinen ero on suuri.

Lainattavana on vain kaksi kameraa, joten niiden energiaa ja aikaa säästävä käyttö on toivottavaa, jotta mahdollisimman monet pääsevät hyödyntämään niitä.

Kampanjan alullepanija ja Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund kertoo, että kampanjan yksinkertaisena tavoitteena on tarjota konkreettinen tukitoiminto energiansäästökysymyksiin.

Flir CX-3 -malliset kamerat näyttävät perustilassa kuvan, jossa lämpimämmät pinnat näkyvät spektrin lämpimämpinä väreinä (kuten punaisena ja keltaisena), kun taas kylmemmät pinnat näkyvät sinisempinä sävyinä.

 

Onko kameran kuvia helppo tulkita?

”Yleensä lämpövuodon havaitsee nopeasti, mutta mittakaava eli lämpövuodon vakavuus saattaa tietenkin hämmentää”, kertoo Christian Backman, uusikaarlepyyläisen Kronqvist Yhtiöiden saneerausekspertti.

Saattaa olla hyvä turvautua ammattilaiseen, jos rakennuksen tilasta haluaa tarkemman kuvan ja asiantuntijan mielipiteen.

”Valtio on antanut lämpökameran käytöstä tiiviystarkastuksen yhteydessä standardin ja direktiivejä. Esimerkiksi tarkastettavaan taloon täytyy tietyksi ajaksi luoda alipaine. Tätä varten ulkona ei saa tuulla liikaa, raja on kuusi metriä sekunnissa. Ja selkeimmän tuloksen saa talvella”, Backman kertoo.

On tärkeää tutkia, onko rakennuksessa kondensaatio-ongelma. Kondenssia syntyy, kun lämmin ilma kohtaa kylmän pinnan.

”Vanhoissa hirsitaloissa ei juurikaan ole kondensaatio-ongelmia. Uusissa, määräysten mukaisissa taloissa ongelmia ei pitäisi syntyä, jos käyttää tekniikkaa oikealla tavalla. Pulmallisimpia ovat usein puolivanhat talot, joita on ehkä remontoitu ilman asiantuntemusta”, Backman sanoo.

Ammattilainen, jolla on hyvä lämpökamera, tutkii omakotitalon tavallisesti parissa tunnissa. Kun työhön lisätään vielä tulosten muutaman tunnin analysointi, hinnaksi tulee noin 500 euroa, hän arvioi.

 


Christian Backman