Vesivoimalaitoksen edessä olevaa nosturia käytetään välpän vaihtamiseen. Energiapäällikkö Janne Öhman kertoo, että työt etenevät aikataulun mukaisesti.
Eva-Stina Kjellman

Ei enää roskia turbiiniin

Uudenkaarlepyyn Voimalaitos

Joku on saattanut nähdä suuren keltaisen nosturin Uudenkaarlepyyn vesivoimalaitoksen alueella kesällä ja miettinyt, mitä on meneillään. Energiapäällikkö Janne Öhman selittää:

”Meillä on kaksi turbiinia, joista uudemman välppä ei ole toiminut toivotun lailla. Siksi olemme nyt vaihtaneet sen. Kyseessä oli oikeastaan aika pieni toimenpide, mutta se vaati koko turbiinin kuivauksen.”

Välpän tehtävänä on varmistaa, että veteen joutuvat ruoho, oksat ja muut roskat eivät päädy sisäänottoaukkoon. Yhtiö päätti tällä kertaa räätälöidä ja suunnitella välpän itse tarvittavien ominaisuuksien perusteella sekä valmistuttaa sen paikallisesti, jotta yhtiö voisi saada mahdollisimman hyvän laitteen.

”Uusi laite toivottavasti tarkoittaa, että puhdistus on helpompaa seuraavassa kevättulvassa, mikä myös vähentää seisokkeja ja sukeltajien työtä, kun he eivät joudu tyhjentämään tukkeutuneita sisäänottoja”, Janne Öhman kertoo.

Investoinnin hintalappu on noin 100 000 euroa, ja tavoitteena on saada työt valmiiksi lokakuussa.