Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen talouspäällikkö Pekka Siekkinen jää eläkkeelle työskenneltyään yrityksessä 17 vuotta. Hän on arvostanut suuresti hienoa yhteisöllisyyttä kollegoiden kanssa.
Eva-Stina Kjellman

Pekka on iloinen, kun luvut täsmäävät

”Jokin luvuissa on aina kiinnostanut minua. Pidän tunteesta, kun kaikki täsmää viimeisellä rivillä.”

Uudenkaarlepyyn Voimalaitoksen pitkäaikainen talouspäällikkö Pekka Siekkinen viimeistelee parhaillaan viime vuoden tilinpäätöstä. Useimmille uusi vuosi merkitsee uutta aloitusta, mutta talousväelle vuoden ensimmäisinä kuukausina pistetään vanha vuosi nippuun.

Tilinpäätöksen lisäksi ennen yhtiökokousta täytyy tehdä veroilmoitukset, raportit ja materiaalit. Vasta kun kaikki on valmista, voidaan alkaa katsoa eteenpäin.

Pekka Siekkinen on 17 vuoden aikana ehtinyt olla paljossa mukana.

”Sähköala on kehittynyt nopeasti, etenkin viime vuosina. Jokainen muutos ja uusi vaatimus aiheuttaa meille talouspuolella enemmän töitä, minkä takia osaamisen täytyy myös pysyä ajan tasalla. Nykyään suuri osa työstäni on seurantaa ja raportointia viranomaisille.”

Lisäksi Uudenkaarlepyyn Voimalaitos on itsessään haaste – yhtiö ei pelkästään tuota, myy ja jakele sähköä, vaan se tarjoaa myös kaukolämpö-, vesi- ja viemäripalveluja, kaikkine ominaisuuksineen.

Pekka muistaa erityisesti suuren vesivoimalaitoshankkeen. Hän joutui monen vuoden tilinpäätöksissä tiivistämään hankkeen sanoilla: ”voimalaitos valmistuu todennäköisesti ensi vuonna”.

”Eräs entinen kollegani tapasi aina aloittaa päivän kysymällä, onko kaikilla sähköä, vettä ja lämpöä. Vasta kun se oli selvitetty, tartuimme päivän työtehtäviin. Kollegan sanat kuvaavat tehtäväämme hyvin.”

 

Pekka Siekkinen on aina pitänyt luvuista. Hän aloitti opintonsa silloisessa kauppaopistossa ja jatkoi Turun kauppakorkeakouluun. Uudenkaarlepyyn Voimalaitokseen Pekka siirtyi v. 2007 työskenneltyään monta vuotta Uudenkaarlepyyn seurakunnalle ja joitain vuosia omassa yrityksessään.

Hän kuvailee itseään vanhan koulukunnan kirjanpitäjäksi, jonka työpöytä on kansioiden peitossa. Pekka nauttii uusien asioiden oppimisesta mutta kertoo, ettei jää kaipaamaan kaikkia sisäänkirjautumisiin liittyviä rutiineja.

”Turvallisuusvaatimukset eroavat nykypäivänä täysin siitä, mitä ne olivat urani alussa. Kehitys on itsessään hyvä, mutta odotan innolla vastuun luovuttamista seuraavalle sukupolvelle. He ovat nimittäin kasvaneet tämän kanssa.”

Pekka Siekkisen työura on oikeastaan jo yliajalla, sillä hän jäi virallisesti eläkkeelle 1. tammikuuta 2024. Hän on kuitenkin luvannut jäädä auttamaan edellisvuoden tilinpäätöksen laadinnassa. Sen jälkeen Pekka siivoaa huoneensa seuraajaansa, Sofia Bomania varten. Eläkkeellä Pekalla on enemmän aikaa perheelle, lastenlapsille, talolle, puutarhalle ja pienelle metsäpalstalle.

”En kutsuisi itseäni metsänomistajaksi, mutta pidän metsänhoidosta ja polttopuiden hankkimisesta talon tarpeisiin. Ja tällä seudulla kuuluu asiaan, että omistaa vähintään kaksi moottorisahaa.”

Pekalla on viisi lastenlasta Uudessakaarlepyyssä, Vaasassa ja Tukholmassa, joten eläkepäiviin kuuluu myös paljon matkustelua.

”Odotan innolla sitä, että ehdimme viettämään muutaman lisäpäivän Ruotsissa seuraavalla reissullamme.”

Pekka Siekkinen

  • Juuret Alahärmässä, mutta asunut Uudessakaarlepyyssä 1960-luvulta asti, kun hänen isänsä sai kaupungista töitä.
  •  

  • Asuu omakotitalossa aivan Juuttaan taistelukentän vieressä. Samalla alueella sijaitsee hänen lapsuudenkotinsa.
  •  

  • Perheeseen kuuluu vaimo, neljä aikuista lasta ja viisi lastenlasta.

TEKSTI: Sonja Finholm