Aaltoenergiasta sähköä

sid49_bild2

Ruotsin länsirannikolla Lysekilin edustalla sijaitseva Sotenäsin voimala on tammikuun puolivälistä lähtien toimittanut sähköä maan kantaverkkoon. Erikoisen voimalasta tekee se, että sähkö tuotetaan aaltoenergialla 9 km päässä rannikosta.

Tekniikka perustuu merenpohjaan sijoitettuihin aaltoenergia-aggregaatteihin; ideana on hyödyntää aallonhuippujen ja -pohjien korkeuseroja. Aggregaatit on kiinnitetty vedenpinnalla kelluviin poijuihin. Ne keräävät aaltojen liike-energian, jonka generaattorit muuttavat sähköenergiaksi.

Aggregaatit on puolestaan kytketty toisiinsa vedenalaisen kojeiston avulla aaltoenergiapuistoksi, joka kytkeytyy merikaapelilla maalla sijaitsevaan sähköverkkoon.
Alkuvaiheessa käytössä on 36 generaattoria, joiden yhteisteho on noin 1 MW. Jos kaikki sujuu suunnitellusti, aaltoenergiapuistosta tulee kymmenen kertaa suurempi.
Tämän energiamuodon heikkouksia ovat kuitenkin sen säädettävyyden puute ja hinta.

”Vaikka aaltoenergian kaupallinen läpimurto ei todennäköisesti tapahdu useisiin vuosiin, järjestelmän testaaminen ja opettelu on tärkeää”, kertoo Fortumin johtaja Risto Andsten.

Sotenäsin aaltoenergiapuiston rahoittajia ovat Fortum, Ruotsin energiavirasto ja Seabased-yritys, joka tekee yhteistyötä Uppsalan yliopiston Ångström-laboratorion tutkijoiden kanssa.