17 000 peiliä kerää auringonvaloa.
Crescent Dunes

Aurinkoenergiaa yölläkin

Sähkön varastointi on päivänpolttava tutkimusaihe. Nevadassa sijaitseva Crescent Dunes -voimala ilmoitti juuri pystyvänsä tuottamaan sähköä aurinkoenergialla lähes vuorokauden ympäri.

Voimalan aurinkoenergiapuistossa on 17 000 peiliä, jotka päivisin heijastavat auringonvaloa suolaliuossäiliöön kuumentaen sisällä olevan liuoksen 566-asteiseksi. Kuumaa liuosta käytetään myöhemmin kiehuttamaan vesi höyryksi, joka puolestaan pyörittää sähköturbiinia. Solar Reserve -voimalarakentajan mukaan 110 MW:llä voidaan tuottaa sähköä jopa 10 tuntia auringonlaskun jälkeen.

Ongelmana on sähkönhinta, jonka arvioidaan olevan noin 170 euroa/MWh (hinnassa ei ole huomioitu merkittäviä valtion tukia).

Voimalalla on yhtäläisyyksiä paljon mainostettuun yhdysvaltalaiseen Ivanpah-aurinkoenergiapuistoon, jonka osarahoittajana toimii Google. Puiston 347 000 peiliä heijastavat auringonvaloa 135-metrisessä tornissa olevaa aurinkokeräintä kohti, joka ottaa lämmön talteen tuottaakseen sillä myöhemmin vesihöyryä.

Kahden vuoden jälkeen on kuitenkin ilmennyt, ettei jättimäinen Ivanpah (392 MW) ole täyttänyt odotuksia: kapasiteettitekijä on tuoreimpien saatavilla olevien tietojen perusteella ollut vain 12?13 % verrattuna luvattuun 31 %. Myös lukuisat linnut ovat joutuneet maksajiksi, kun kootut auringonsäteet ovat polttaneet ne hengiltä.