Euroopan komissio avasi 23.1. julkisen konsultaation EU:n sähkömarkkinauudistuksesta. Komission mukaan järjestelmässä on tähän mennessä ilmennyt ”muutamia puutteita”; esimerkiksi korkeat ja epävakaat sähkön hinnat ovat ”sysänneet kustannuskuorman loppukuluttajille”.
Samalla komissio toivoi vastauksia moniin kohdennettuihin kysymyksiin, joskin jo 13.2. mennessä. Lainsäädäntöehdotuksen odotetaan valmistuvan ennen maaliskuun loppua.
Tämän lehden lukijoille ennestään tuttu ympäristötalouden dosentti Mats Nilsson toivoo keskustelua ”niinkin suuresta asiasta kuin tulevaisuuden sähkömarkkinamallista”. Hänen kritiikkinsä komission todellisuuskuvaa kohtaan on kovaa.
Komissio esimerkiksi esittää ”ilman kokemuspohjaista näyttöä”, että uusiutuvan energian lisääminen ”on kriittistä kohtuullisten hintojen luomiseksi”. Lisäksi komissio väittää ”uusiutuvan energian tuotannon lisäämisen parantavan EU:n toimitusvarmuutta”.
”Tämä argumentti on ristiriidassa sen kanssa, mitä olemme nähneet hinnoista ja järjestelmäkustannuksista markkinoilla, jotka ovat yrittäneet kulkea tätä tietä (kuten Kalifornia, Saksa ja Tanska). Saksalla on suhteessa kysyntähuippuihinsa huomattava osuus asennettua tehoa aurinko- ja tuulivoiman muodossa. On kuitenkin hankala ymmärtää, miten se olisi lisännyt toimitusvarmuutta. Sen sijaan Saksa avaa nyt hiilikaivoksiaan turvatakseen energiansaannin.”
Mats Nilsson ei myöskään allekirjoita komission väitettä siitä, että EU:n tulokatolla on ollut toivottu vaikutus. Nilssonin mielestä ”on poliittisesti epäterveellistä antaa uusiutuvan energian lobbareiden ja Saksan ilmiselvästi värittää konsultaatiota, joka koskee niinkin tärkeää asiaa kuin tulevaisuuden energiajärjestelmää”. Hän viittaa Saksan Energiewendeen, joka on ”ilmaston, kulujen ja toimitusvarmuuden kannalta katastrofi”.
Teknologiavalintojen suhteen Euroopan komissio on ”itsesensuroinut siinä määrin, että ydinvoima mainitaan kerran, kun taas carbon capture and storage -teknologiaa (CCS) ei mainita sanallakaan. Sen sijaan uusiutuva energia mainitaan täydet 65 kertaa 27-sivuisessa asiakirjassa”, Nilsson kommentoi.
EU liputtaa tällä asiakirjalla valmiutta purkaa eurooppalaiset sähkömarkkinat, Nilsson lisää ja arvioi, että Euroopan sähköasiakkaat saavat jatkossa ”lähes satavarmasti” keskimääräistä isompia sähkölaskuja, jos EU ajaa tämän linjan läpi.