”Enpä odottanut tuollaista viestiä sinulta, että minun pitäisi naittaa tyttäreni orjanpojalle”
Joskus vuoden 980 tienoilla Hellirkentän Lähdetörmään (Laugarbrekka) syntyi tyttölapsi Islannin länsirannikon Snöfellsnäsissä. Tytön nimeksi tulee Gudrid Torbjörnintytär tai islanniksi Guðríður Þorbjarnardóttir.
Isä on siis Torbjörn. Hallveg-äiti on Einarin tytär, ja Einarin isänisä Ketil Ohdake aikoinaan ensimmäisenä asukkaana otti maakseen Ohdakevuonon. Torbjörn oli tullut vävyksi Lähdetörmään, ja häntä kuvataan pidettynä ja avokätisenä isäntänä.
Torbjörnillä oli veli, Torger, joka oli naimissa Hallvegin Arnora-siskon kanssa. Gudridin setä oli siis naimisissa Gudridin tädin kanssa.
Hallveg todennäköisesti kuolee suhteellisen varhain, koska Gudrid viettää lapsena paljon aikaa läheisellä Kotkankallion tilalla Ormin ja tämän Halldis-vaimon hoidossa. Orm ja Torbjörn ovat läheisiä ystäviä.
Torbjörnistä ja Torgeristä tiedämme, että heidän isänsä nimi oli Vivil ja todennäköisesti irlantilainen ja tuotiin Islantiin orjana.
Vivilin historia on puolestaan kytköksissä Oleif Valkoiseen, länsireittien viikinkiin, joka valloitti Dublinin ja sen lähiseudut ja julistautui alueen kuninkaaksi. Oleif sai vaimokseen Aud Syvämielen, Ketil Lattanenän tyttären.
Ole Oleifin kaaduttua taistelussa Aud lähti poikansa, Torsten Punaisen, kanssa Eteläsaarille (Hebrideille). Siellä Torsten avioitui Turidin, Eyvind Itäläisen tyttären, Helge Laihan sisaren kanssa.
Torsten liittyi jaarli Sigurd Mahtavan, Östen Lörpön pojan, seuraan. He valloittivat Katanäsin ja Etelämaan, Rossin ja Morayn (Pohjois-Skotlannin alueita). Torstenista tuli seudun kuningas, kunnes skotit pettivät hänet ja hänkin kaatui taistelussa.
Aud oli poikansa kuoleman aikaan Katanäsissa (nykyään Caithness, Skotlannin mannermaan koilliskärjessä). Hän rakennutti salaa knarrin (rahtialuksen) metsässä ja purjehti Pohjoissaarille (Orkneysaarille). Siellä hän naitti Gron, Torstenin tyttären, joka synnytti Grelödin. Jaarli Torfinn Kallonhalkaisija avioitui sittemmin Grelödin kanssa.
Aud, jolla nyt siis oli jo naimaikäinen lapsenlapsi, purjehti sen jälkeen Björn-veljensä luo Islantiin. Audin mukana tuli monia jaloja miehiä, jotka oli otettu länsiretkillä sotavangiksi ja joita pidettiin orjina. Yksi heistä oli Vivil, Gudridin isänisä, jonka Aud vapautti Islannissa.
Torbjörn Vivilinpoika ystävystyi Erik Punaisen kanssa Erikin asuessa läheisessä Haukkalaaksossa.
Erik Punaisen isä oli Torvald, ja hänellä oli kuuluisa esi-isä (isänisänisä) nimeltä Härkä-Tore. Torvald ja 10-vuotias Erik lähtevät vuoden 960 tienoilla Jærenin kotitilaltaan (Lounais-Norjasta) Islantiin Torvaldin tapettua miehen ja tultua julistetuksi lainsuojattomaksi. Islannissa Erik sai vaimoksi Tjodhildin, Jorund Ulfinpojan ja Torbjörg Knarririnnan tyttären.
Mutta Erik joutui hankaluuksiin. Ne lähtivät siitä, kun Erikin orjat aiheuttivat maanvyörymän naapurin, Valtjofin, tilalle. Tämän sukulainen Eyjolf Saasta tappoi orjat, minkä jälkeen Erik tappoi Eyjolf Saastan ja samassa yhteydessä myös Kaksintaistelija-Hrafnin. Eyjolfin sukulaiset, Gersten ja Jörvin Odd, nostivat syytteen Erikiä vastaan ja Erik karkotettiin Haukkalaaksosta.
Erik pysytteli poissa talven yli mutta palasi sitten kotiseudulle ja joutui tuolloin riitaan Torgestin kanssa, kun tämä ei halunnut palauttaa istuinpylväitä (koristeltuja puulautoja), jotka Erik oli lainannut hänelle. Kun Erik oli väkivalloin hakenut istuinpylväät, Torgest lähti seuraamaan häntä. Seuranneessa taistelussa kaatui kaksi Torgestin poikaa ja muutamia muita miehiä.
Kiista jakoi seudun kahteen leiriin. Torbjörn Vivilinpoika kuului Erikin tukijoihin. Käräjillä Erik julistettiin kolmeksi vuodeksi lainsuojattomaksi. Sillä välin kun Torgest etsi ystäviensä luona piilotellutta Erikiä, tämä antoi varustaa laivansa kuntoon. Hänellä oli selvä suunnitelma. Hän aikoi lainsuojattomuutensa aikana purjehtia maahan, jonka Ulf Variksenpoika oli nähnyt laivansa kerran ajauduttua tuulen mukana länteen.
Niinpä sitten Erik Punainen saapui kesällä 982 maahan, jolle hän antoi nimeksi Grönlanti, Vihermaa. Ensimmäisen talven hän vietti Erikinsaareksi kastamallaan saarella, Norjaa muistuttavassa vuonomaisemassa. Seuraavana keväänä hän asettui Erikinvuonoksi nimettyyn paikkaan, keskivaiheille myöhemmin Itäasutuksena tunnettua aluetta.
Viimeisenä kesänä Erik purjehti Grönlannin länsirannikkoa paikkaan, jota sittemmin kutsuttiin Länsiasutukseksi, n. 600 km pohjoiseen. Erik nimesi Grönlannin maanpakonsa aikana monia paikkoja ja palasi sitten Islantiin v. 985.
Siellä Erik ja Torgest kohtasivat taistelussa, jonka Erik hävisi mutta joka sitten johti sovintoon. Suureksi puheenaiheeksi nousi kuitenkin Erikin löytämä maa, jonne hän nyt värväsi asukkaita. Monet ilmoittautuivat, ja v. 986 kaikkiaan 25 alusta lähti matkaan. Ne oli kuormattu aivan täyteen, ei vain ihmisiä vaan myös hevosia, lehmiä ja lampaita ja kaikkea, mitä uudisasukkaat uskoivat tarvitsevansa.
Se oli äärimmäisen vaarallinen matka. Vain 14 alusta pääsi perille, muut ajautuivat takaisin Islantiin tai katosivat.
Itäasutus ja Länsiasutus saivat näin ensimmäiset asukkaansa. Erik Punainen rakensi Brattalidin (su. jyrkkä rinne) talon Erikinvuonolle.