Ihmelapsi Einar Swan

Einar ja Ann sekä lapset Leslie ja Donald

Einar ja Ann sekä lapset Leslie ja Donald, v. 1935.

Mutta joidenkuiden mukaan Einarin heikkoutena oli hänen halunsa improvisoida ja leikitellä rytmeillä. Hän soitti tietämättään jazzia, todetaan myöhemmässä lehtiartikkelissa. Tämä johti törmäyskurssille isän kanssa. Jazz ei mahtunut isän visioon pojan tulevaisuudesta.

Mutta Einar kulki omia teitään. Hän perusti 19-vuotiaana oman orkesterinsa, Swanie’s Serenaders. Kiista äityi entisestään seuraavana vuonna, 1923, Einarin rakastuttua Anna Kaufmanniin, vuotta nuorempaan kiovalaiseen juutalaissiirtolaiseen. Heidän avioiduttuaan välit Einarin isään katkesivat kokonaan. Asiaa ei suinkaan auttanut se, että Einar kääntyi juutalaiseksi ja muutti toisen nimensä Williamin Aaroniksi.

Se ei kuitenkaan haitannut musiikkiuraa. Tunnettu orkesterinjohtaja Sam Lanin kiinnitti Einarin v. 1924 saksofonistiksi orkesteriinsa New Yorkin Roseland Ballroomiin. Einar teki sovituksia paikan toiselle vakio-orkesterille, jossa soittivat tulevat legendat Louis Armstrong ja Coleman Hawkins.

Pian Einar houkuteltiin Laniniakin kuuluisamman orkesterinjohtajan Vincent Lopezin orkesteriin. Einar soitti Lopezin orkesterissa 1920-luvun loppuun ja osallistui muun muassa orkesterin Englannin-kiertueeseen v. 1925.

Tämä oli varhaisen jazzin kulta-aikaa, ja Einar vaikutti sen ehdottomassa ytimessä sekä muusikkona että kysyttynä ja hyväpalkkaisena sovittajana.

 

Joskus vuoden 1930 tienoilla Einar päätti jälleen kulkea omia teitään ja jätti esiintyvän muusikon elämän. Hän jäi kotiin lastensa Leslien (synt. 1926) ja Donaldin (synt. 1930) kanssa ja käytti aikansa sovitusten tekemiseen. Toimeksiantajina oli kuuluisia orkesterinjohtajia, kuten Dave Rubinoff ja Raymond Paige.

Nyt Einar kirjoitti kappaleen, jolla hän ansaitsee erityisaseman myös säveltäjänä, When Your Lover Has Gone. ”Maailman surullisin kappale”, toteaa musiikintutkija Sven Bjerstedt. Lukuisat muusikot ovat esittäneet kappaleen, ja siitä on satoja levytyksiä. Louis Armstrong teki niistä ensimmäisen huhtikuussa 1931.

Kappaleen ovat levyttäneet esimerkiksi Billie Holiday, Frank Sinatra, Ben Webster, Chet Baker, Erroll Garner, Nat King Cole, Oscar Peterson, Ella Fitzgerald, Count Basie, Dinah Washington, Herb Ellis, Sarah Vaughan, Judy Garland, Art Farmer, Ray Charles, Sammy Davis, Marvin Gaye, Ricky Nelson, Carly Simon, Linda Ronstadt…

Laulutekstin loppu kertoo tyhjentävästi: Like faded flowers life can’t mean anything when your lover has gone. Kun rakkain on lähtenyt, mitään ei ole jäljellä, kuu ja aurinko ovat poissa. Synkemmäksi tunne voi tuskin tulla.

Viittaako teksti johonkin Einarin elämässä? Sven Bjerstedt on mittavan salapoliisityön tuloksena paljastanut Einar Swanin historian unohduksista ja on itsekin jazzmuusikkona syvästi vaikuttunut kappaleesta. Bjerstedt löytää vahvan yhtymäkohdan Einarin perhehistoriaan. Vuoden 1930 tienoilla Matti jätti vaimonsa ja muutti Kaliforniaan. Hän ei enää koskaan palannut perheensä luo eikä hän tullut edes Edlan hautajaisiin v. 1935.
Kuvaako When Your Lover Has Gone (“Kun rakkaasi on lähtenyt”) Einar Swanin myötätuntoa ja ymmärrystä äitiään kohtaan?

 

When your lover has gone


What good is the scheming
 

The planning and dreaming
 

That comes with each new love affair
 

The love that you cherish
 

So often may perish
 

And leave you with castles in air
 

When you’re alone
 

Who cares for starlit skies
 

When you’re alone
 

The magic moonlight dies
 

At break of dawn
 

There is no sunrise
 

When your lover has gone
 

What lonely hours
 

The evening shadows bring
 

What lonely hours
 

With memories lingering
 

Like faded flowers
 

Life can’t mean anything
 

When your lover has gone

 

Einar Swan kuoli aivoverenvuotoon v. 1940, vain 37-vuotiaana, Anne-vaimo kuoli v. 1993. Matti Swan kuoli Petalumassa Kaliforniassa v. 1956.
Artikkelin päälähteenä on tutkimus Who Was Einar Swan? A Study in Jazz Age Fame and Oblivion, jonka Lundin yliopiston lehtori ja dosentti Sven Bjerstedt julkaisi v. 2006. Sven Bjerstedt on sittemmin tavannut Einar Swanin pojan, Donaldin. Sven Bjerstedt kiittää sydämellisesti sukututkijoita, jotka auttoivat häntä oikeille jäljille. Tutkimuksen seurauksena Ruotsin Radio P2 teki radiodokumentin – edelleen kuunneltavissa verkossa – ja Benny Törnroos tuotti tv-dokumentin FST5:lle.

Muutamia esimerkkejä Einar Swanin sukulaisista:

  • Lisa Burcio de Frades, työskentelee County of San Diegossa Kaliforniassa, aktiivinen sukututkija, äidinisä on Einarin serkku 6. polvessa
  • Jan-Anders Enegren, juristi, Jyväskylä, isä on Einarin serkku 7. polvessa
  • Joelle Steele, kirjailija, San Francisco, äiti on Einarin serkku 7. polvessa
  • Anna-Maja Henriksson, oikeusministeri, isä on Einarin serkku 7. polvessa
  • Valtteri Bottas, formula-1-kuljettaja, isänäiti on Einarin serkku 7. polvessa
  • Kimi Räikkönen, formula-1-kuljettaja, äidinisä on Einarin serkku 7. polvessa
  • Voitto Kalliokoski, entinen maataloussihteeri, aktiivinen sukututkija, isänäiti on Einarin serkku 7. polvessa
  • Tobias Lillvik, Uumajan kunnan arkistovirkailija, aktiivinen sukututkija, isänisä on Einarin serkku 7. polvessa
  • Art Fors, eläkeläinen, Surrey, British Columbia, aktiivinen sukututkija, Einarin serkku 8. polvessa
  • Erik Tallqvist, entinen maanviljelijä, aktiivinen sukututkija, äiti on Einarin serkku 8. polvessa

TEKSTI: Svenolof Karlsson KUVAT: Donald Swan