Uuden vesivoimalan turbiinia nostetaan paikalleen kesällä 2019.
Uudenkaarlepyyn voimalaitos

Kaksi vuotta kahdella voimalalla

Uudenkaarlepyyn voimalaitos

On kulunut kaksi vuotta siitä, kun Uudessakaarlepyyssä käynnistettiin uusi 2,1 MW:n vesivoimala vanhemman 4,5 MW:n voimalan rinnalle.

”Uusi kone on toiminut hyvin, parantanut voimalan säädettävyyttä ja lisännyt tuotantoa”, kertoo voimalaitoksen toimitusjohtaja Tony Eklund.

Hän toteaa, että tuotanto on viime kädessä riippuvainen sademääristä ja veden valunnasta jokeen. Kun valunta vähenee kylminä talvina ja kuivina kesinä, voimalan säädettävyydestä on hyötyä. Koska patoaltaan vedenkorkeutta voidaan nostaa tai laskea säädettyjen rajojen puitteissa, sähköntuotantoa pystytään ohjaamaan niihin tunteihin, jolloin sähköntarve on suurinta.

Tarkoituksena oli, että uuden voimalan valmistuttua Uudenkaarlepyyn Voimalaitos uusisi vanhan voimalan automaation uuden tasolle. Sitä kuitenkin viivästytti ensin kansainvälinen komponenttipula, ja kun automaatiokaappi viimein vuodenvaihteessa saapui Uuteenkaarlepyyhyn, se olikin vahingoittunut kuljetuksen aikana.

”Joten nyt jatkamme vanhalla automaatiolla ja odotamme uutta. Tällä alalla on nähtävästi oltava hyvin kärsivällinen. Opimme sen jo uutta vesivoimalaa rakentaessamme. Voimala viivästyi useita vuosia valitusten ja rakennusteknisten haasteiden vuoksi”, Tony Eklund sanoo.