Carl-Johan Nylund arvioi sähköntarpeen kasvavan Oravaisissa.
Karolina Isaksson

Sähköasema kreivin aikaan

Herrfors

Perinpohjaisen kunnostuksen läpikäynyt Oravaisten sähköasema otettiin käyttöön marraskuun puolivälissä vain kaksi päivää ennen talven ensimmäisiä -15 asteen pakkasia.

”Ja aivan kreivin aikaan sillä sähköverkon kuormitus oli tuolloin tosi kova. Sähköverkossa on ollut nyt erittäin vähän häiriöitä uuden sähköaseman jälkeen”, sanoo Herr­forsin alueverkkopäällikkö Carl-Johan Nylund.

Sähköaseman vieressä on Oravaisten tehdas, jossa mm. Ora­pacilla on tuotantolaitoksensa. Parin kilometrin päässä on Storbackenin tuulivoimapuisto ja sen seitsemän korkeaa tuulivoimalaa. Storbackenissa on oma muuntamo sähkön siirtämiseksi kantaverkkoon mutta Nylund arvioi, että sähköverkkoa joudutaan vielä vahvistamaan lähitulevaisuudessa.

”Olemme suunnitelleet Oravaisten sähköaseman niin, että täällä on tilaa ja kapasiteettia vielä yhden samankokoisen muuntamon rakentamiseen. Voi olla, että jokin iso teollisuuslaitos tai tuulipuisto haluaa jossain vaiheessa kytkeytyä tähän asemaan.”

Samalla paikalla sijainnut vanha sähköasema oli koottu elementeistä eri vuosikymmeniltä, lähinnä 1960- ja 1970-luvulta. Nyt niiden tilalla on mm. Veon kojeisto ja Arcteqin automaatiojärjestelmä, kumpikin vaasalaisyrityksiä.