”Huolto- ja ylläpitokustannukset ovat kaukolämpöasiakkailla minimaalisia”, Jonas Asplund sanoo.
Karolina Isaksson

Kaukolämpö kuumenee hallituksen avustuksella

Herrfors

Talonomistaja, joka vaihtaa öljylämmityksen ympäristöystävällisempään järjestelmään, esim. kaukolämpöön, voi nyt saada valtiolta 4000 euron avustuksen. Kampanja alkoi syyskuun alussa, ja ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen mukaan sillä pyritään vauhdittamaan hiilineutraaliin kiertotalouteen siirtymistä.

Herrforsissa aloitetta pidetään myönteisenä, ja yhtiö on valmiina kytkemään uusia asiakkaita kaukolämpöverkkoon sekä Pietarsaaressa että Ylivieskassa.

”Avustus kattaa noin puolet asennuskustannuksista. Avaimet käteen -asennuksemme maksaa runsaat 8 000 euroa asiakkaille, jotka asuvat suhteellisen lähellä kaukolämpöverkkoamme”, sanoo Herrforsin kaukolämmön kehityspäällikkö Jonas Asplund.

Investointi on pitkän päälle kannattava, koska kaukolämmön käyttömenot ovat huomattavasti matalammat. Asplundin viime vuosien öljynhintaan perustuvan laskelman mukaan talonomistaja, jonka vuosikulutus on 2 500 litraa polttoöljyä, säästää noin 900 euroa vuodessa vaihtamalla kaukolämpöön, mikä on noin 35 %.

”Suurin voitto on kuitenkin siinä, että saa modernin energianlähteen, joka on ympäristöystävällinen, luotettava ja turvallinen”, Jonas Asplund sanoo.