Kolme kysymystä…

Miia Kivipelto

Alajärveläisellä maatilalla varttunut Miia Kivipelto on johtava dementiatutkija, kliinisen geriatrian professori Tukholman Karoliinisessa instituutissa ja ikääntymisteeman tutkimusjohtaja Karoliinisessa yliopistosairaalassa, lisäksi osa-aikaprofessori Itä-Suomen yliopistossa.

 

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?

Juuria. Lapsuudenkotia. Läheisiä. Sinne on päästävä säännöllisesti ”lataamaan akkuja”. Kaunista maisemaa, avaria näkymiä. Siellä on helppo olla. Ihmiset ovat suoria ja rehellisiä. Pidän pohjalaisesta yritteliäisyydestä. Mennyt kesä oli ensimmäinen 18 vuoteen, jolloin en perheeni kanssa voinut koronan takia lähteä Pohjanmaalle, ja kaipaan todella sitä!
 
Mitä Bill Gates halusi lähettäessään sinulle sähköpostia?

Hän halusi tavata ja kuulla lisää FINGER-tutkimuksesta, joka osoittaa ensimmäisenä maailmassa, että muistiongelmia voidaan ehkäistä elintapamuutoksilla. Ainutlaatuisessa mallissa yhdistetään ja puututaan useisiin riskitekijöihin samanaikaisesti johonkin yksittäiseen tekijään keskittymisen sijasta. Nämä tekijät ovat kuin viisi sormea: ravinto, fyysinen aktiivisuus, kognitiivinen harjoittelu (aivojumppa), sosiaalinen kanssakäyminen ja erilaisten vaskulaaristen tekijöiden (esim. verenpaine, verenrasvat, verensokeri/diabetes) ja lihavuuden käsittely.

Olen käynnistänyt globaalin hankkeen, World-Wide FINGERS, jossa nyt yli 30 maata kaikista maanosista testaa mallia. Tutkimukset osoittavat, että mallin avulla voidaan lisätä myös ihmisten toimintakykyä ja elämänlaatua ja pienentää muiden kroonisten sairauksien riskiä. Pyrimme nyt yhdessä Gates Venturesin kanssa luomaan digialustan, jossa eri maat voivat jakaa ja analysoida tietoa. Uutta osaamista saadaan näin kehitettyä nopeammin.
 
Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?

Työtä mielekkäiden asioiden parissa. Että näkee työstä seuraavan positiivisia tuloksia, jotka voivat vaikuttaa ihmisten elämään kaikkialla maailmassa. Että oppii ja kokee uusia asioita. Että herää aamulla tunteeseen, että edessä on hauskaa tekemistä. Että tapaa ihmisiä. Että lähtee kävelylle pitkän työpäivän jälkeen. Että on aikaa perheen ja ystävien parissa. Että kokoonnutaan illalliselle ja käydään pitkiä keskusteluja. Se on elämänlaatua.