Kolme kysymystä…

Tina Wik

Tina Wik, Arkkitehti omassa yrityksessään, Högskolan Dalarna -korkeakoulun professori. Hänellä on Vassorissa syntyneen isänsä kautta juuret Vaasassa ja hän vietti lapsuudessaan paljon aikaa isoäitinsä luona Purolassa.

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?
Asuin pitkään Vaasassa isänpuoleisten isovanhempieni luona, kun pikkusiskoni syntyi. Niin pitkään, että unohdin suomen kielen ja vanhempani. Se oli shokki ennen kaikkea suomenkieliselle äidilleni, minkä lisäksi se jätti jälkensä perheeseemme, sillä vaihdoimme kotikieleksi ruotsin.

Olen aikuisena löytänyt Pohjanmaan kiehtovat ruotsalaismurteet. Lasteni on hankala ymmärtää näitä murteita, joiden juuret ulottuvat kauas ajassa taaksepäin ja jotka ovat niin erilaisia maakunnan eri osissa. Se on Ruotsissa hävinnyt.

Pohjanmaa muistuttaa minua myös automatkoistamme mummolaan. Suuret, avoimet pellot ja siellä täällä nököttävät ladot tekivät minuun vahvimman vaikutuksen. Ne erottuivat selkeästi tasaisesta maisemasta ja ovat pysyvä muisto. Suren näiden latojen katoamista.

 

Mitä haasteita sinulla on juuri nyt työssäsi?
Arkkitehdin työssä jokainen toimeksianto tuo mukanaan uusia haasteita. Pitkästä kokemuksesta huolimatta eteen tulee aina uusia ja odottamattomia tilanteita. Rakennusalan suurin haaste nykypäivänä on ilmastouhan kohtaaminen ja sekä tilaajaa että rakentajaa tyydyttävien uusien, kestävien ratkaisujen löytäminen. Rakennusala on eräs yhteiskunnan suurimmista ilmastorikollisista.

Haluan sopeuttaa ratkaisuni kestävyysvaatimuksiin, välttää betonia sekä edistää kierrättämistä ja puun käyttöä. Olemme joissain hankkeissa valinneet korkealaatuista puuta juuri Pohjanmaalta. On hauskaa, että metsänhoitajaserkullani on yhteys Vaasaan työnsä kautta.

 

Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?
Vaikea kysymys, mutta varmaankin onnellisuuden tuntemista. Itsestään selvä vastaus on tietenkin, että lapsilla ja lapsenlapsilla on kaikki hyvin elämässään, mutta elämänlaatu merkitsee minulle myös älyllistä tyytyväisyyttä. Älyllisiä virikkeitä tarjoavia keskusteluja ja aikaa keskusteluille ystävien ja perheen kanssa.

Ei ole niin tärkeää, missä keskustelut käydään, mutta pohjalaisille usein ominainen energia on hyvin innostava.