Tre frågor…

Miia Kivipelto

Miia Kivipelto, uppvuxen på en bondgård i Alajärvi, är ledande inom demensforskning, i dag professor i klinisk geriatrik vid Karolinska Institutet och forskningschef för Tema Åldrande vid Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, även deltidsprofessor vid Östra Finlands Universitet.

 

Vad betyder Österbotten för dig?

Mina rötter. Barndomshem. Nära och kära. Jag behöver åka dit regelbundet för att ”ladda batterierna”. Vackert landskap, öppna vyer. Där är det lätt att vara där. Människor är raka och ärliga. Jag gillar mycket den österbottniska företagsamheten. Det här var den första sommaren på 18 år då jag och familjen inte kunde åka till Österbotten, på grund av coronan, och jag saknar verkligen det!
 
Vad ville Bill Gates när han mejlade till dig?

Han ville träffa mig för att få veta mer om FINGER-studien. Det är den första i världen som visar att det går att förebygga minnesproblem med livsstilsförändringar. Unikt med modellen är att den kombinerar och åtgärdar flera riskfaktorer samtidigt, i stället för att fokusera på en enskild faktor. Det är som fem fingrar: kost, fysisk aktivitet, kognitiv träning (hjärngympa), sociala aktiviteter och hantering av olika vaskulära orsaker (som blodtryck, blodfetter, blodsocker/diabetes) och fetma.

Jag har lanserat ett globalt initiativ, World-Wide FINGERS, som nu inkluderar över 30 länder från alla kontinenter och som testar modellen. Studier visar att man med modellen även kan öka funktionsnivån och livskvaliteten och minska risken för andra kroniska sjukdomar. Vi arbetar nu tillsammans med Gates Ventures för att skapa en digital plattform, där olika länder kan dela och analysera data, för att snabbare få fram ny kunskap.
 
Vad betyder livskvalitet för dig?

Att jobba, och jobba med meningsfulla saker. Att se att arbetet leder till positiva resultat som kan påverka människor liv i hela världen. Att lära och uppleva nya saker. Att vakna på morgonen och känna att man har roliga uppgifter framför sig. Att möta människor. Att ta en promenad efter en lång arbetsdag. Att ha tid med familjen och vännerna. Att samlas till middag och långa diskussioner. Det är livskvalitet.