Kolme kysymystä…

Nina Lidfors

Nina Lidfors, Vasa övningsskolan entinen rehtori, valittiin v. 2009 tuolloin uuden Gripsholms-skolan-vapaakoulun rehtoriksi Ruotsiin. Koulun perustajat uskoivat suomalaiseen pedagogiikkaan. Koulun nykyään noin 40 opettajasta 30 on saanut opettajakoulutuksensa Suomessa.

 

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?

Ensi sijassa Pohjanmaa on kasvuympäristö kahdelle lapselleni, Oskarille, 33 v, joka asuu nyt New Yorkissa, ja Idalle, 31, joka asuu Tukholmassa. Omalta osaltani Pohjanmaa on ollut kotiseutuani suuren osan aikuisikääni. Olen nimittäin syntynyt ja varttunut Siuntiossa Uudellamaalla ja asuin siellä, kunnes muutin Vaasaan opettajaopintojen takia. Jäin Pohjanmaalle 29 vuodeksi.

Maakunnan mentaliteetti ja maisema ovat vahvasti vaikuttaneet minuun ihmisenä. Nöyryys, vaatimattomuus, koruttomuus ja lämminhenkisyys – arvostan näitä ominaisuuksia, jotka ovat pohjalaisille leimallisia.

 
Mikä on nykyajan oppilaille oikeanlaista pedagogiikkaa?

Aloitin urani luokanopettajana ja kouluttauduin sitten rehtoriksi, jotta voisin olla mukana kehittämässä parasta mahdollista kouluympäristöä lapsille ja nuorille. Vasa övningsskolan alakoulun rehtorivuosinani vakuutuin siitä, että tärkeintä koulussa on löytää oikea tasapaino rakkauden ja rajojen välillä. Olen edelleen vahvasti tätä mieltä, mutta samalla olen äärimmäisen tietoinen siitä, että tämän tasapainon saavuttaminen ja säilyttäminen vaatii aktiivista työtä koulun koko henkilökunnan parissa.

Olen Gripsholmsskolanissa tiivistänyt asian tähän viestiin, jota pyrin jatkuvasti välittämään koulun opettajille:

”Opettajan on hallittava rakkauden ja rakenteen tasapaino. Opettajan tulee johtajana ensi sijassa välittää tietoa, ja hänellä on oltava omakohtaisesti sisäistetty tietoteoria. Opettajan tulee myös olla kiinnostunut, välittää oppilaista, haluta heille hyvää ja olla luotettava aikuinen kohtaamisissa, joissa myös ei-verbaalinen viestintä on tärkeää. Opettajan tulee voida tuntea ja välittää iloa tehtävässään.”

 
Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?

Minulle elämänlaatu merkitsee yhdessäoloa läheisteni kanssa – mielellään meriympäristössä tai ulkoilussa. Myös diskotanssit tuovat iloa elämään!