Kolme kysymystä…

Tove Bångstad

Tove Bångstad, Amundi Nordenin toimitusjohtaja, asuu Tukholmassa. Amundi, jonka pääkonttori sijaitsee Pariisissa, on Euroopan suurin varainhoitaja (hallinnoitavat varat yli 2 biljoonaa euroa, eli 2 000 000 000 000 euroa). Kasvanut Pietarsaaressa ja Vaasassa, viettänyt kesät Oravaisissa ja Vöyrillä.
Kuva: Cata Portin

Mitä Pohjanmaa merkitsee sinulle?
Vaasa ja Pohjanmaa ihmisineen ovat muokanneet minut sellaiseksi kuin olen tänään. Kun isäni kuoli kolme vuotta sitten, tuntui siltä kuin joku olisi katkaissut köyden, joka sitoi minut Vaasaan.

Kurinalaisuus, keskittyminen, parhaansa tekeminen, kova työnteko, nöyryys ja se, ettei pidä liikaa luulla itsestään, ovat asioita, jotka olen ottanut mukaani Pohjanmaalta.

 

Mitä tärkeää olet oppinut rahasta?
Työskentelen rahojen parissa joka päivä, ja raha on uskomattoman tärkeää! Raha saa kaiken toimimaan ja pyörimään. Jos se virta katkaistaan, mikään ei toimi. Näin oli käymässä v. 2008 finanssikriisin aikana, ennen kuin suuri pelastuspaketti saatiin valmiiksi.

Myös henkilökohtaisella tasolla raha on tärkeää. Säästöpääoma antaa sinulle vapautta – vapautta jättää työ, jossa et viihdy, vapautta lähteä huonosta parisuhteesta ja vapautta yrittää rakentaa kohtuullinen eläke.

Kuukausisäästäminen on jotain, mitä kaikkien pitäisi tehdä. Aloita sillä, mitä voit säästää, ja korota summaa myöhemmin, kun se on mahdollista. Tärkeintä on, että säästät jotain! Säästä edulliseen globaaliin osakeindeksirahastoon ja anna pääoman kasvaa.

Säästöt ovat erityisen tärkeäitä naisille, jotka usein käyttävät palkkansa päivittäisiin menoihin, kun taas mies saattaa ostaa pääomahyödykkeitä. Jos suhde päättyy, pääomahyödykkeet jäävät, mutta eivät ruoka, vaipat tai muut kulutustavarat.

 

Mitä elämänlaatu sinulle merkitsee?
Elämänlaatu on sitä, että vietän aikaa mökilläni Tukholman saaristossa, kaikkina vuodenaikoina. Työni vie minut viikoittain Pohjoismaiden ja Euroopan suurkaupunkeihin, ja saariston hiljaisuus, rauha ja levollisuus ovat minulle välttämättömiä palautumisen kannalta.

On myös tärkeää viettää aikaa avopuolisoni, ystävieni, lasteni ja lastenlasteni kanssa – heitä on nyt neljä, ja viides on tulossa. Talvella vietän monia viikonloppuja Ranskan Rivieralla myös välttääkseni pimeyden. Pimeys on jotain, mitä en kaipaa Pohjanmaalta!