Viime vuoden syyskuu oli keskilämpötilaltaan 1900-luvun alusta alkavan Suomen mittaushistorian lämpimin. Sitä seurasivat neljä peräkkäistä kuukautta, jolloin lämpötila oli keskimääräistä alhaisempi, kertoo Ilmatieteen laitos.
Vuosi 2023 oli tavanomaista lämpimämpi, sillä koko maan keskilämpötila oli 0,3 astetta yli pitkän ajan eli vuosien 1991–2020 keskiarvon.
Edellisvuoden ylin lämpötila, 33,6 astetta, mitattiin Rauman Pyynpäässä 7. elokuuta. Alin lämpötila, –37,5 astetta, mitattiin Kittilän lentoasemalla 24. maaliskuuta.
Ensilumi satoi tavanomaista aikaisemmin. Lumesyvyydeksi mitattiin Kittilän Kenttärovalla 23 cm jo 20. syyskuuta.
Kylmyys saapui jo lokakuussa ja antoi Pohjanmaalle harvinaisen lämpötilapoikkeaman, –3 astetta. Sateet olivat ennätyksellisiä Pohjois-Pohjanmaan rannikkoalueella; esimerkiksi Siikajoen Ruukissa mitattiin 124,9 cm, mikä on aseman 123-vuotisen sademittaushistorian suurin lokakuun sademäärä.
Myös marraskuusta muodostui kylmä, minkä takia kolme syyskuukautta olivat tavanomaista kylmempiä suurimmassa osassa maata. Marraskuun päättyessä lunta oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen 15–25 cm ja maan pohjoisosassa 25–50 cm.
Joulukuu jatkui samaan tapaan ja keskilämpötila oli pääosin 2–4 astetta tavanomaista kylmempi. Lähes koko maa oli lumen peitossa koko kuukauden ajan. Suurin lumensyvyys mitattiin Kenttärovalla, missä lunta oli 76 cm.
Vuoden 2024 tammikuun ensimmäinen viikko oli poikkeuksellisen kylmä. Lämpötila oli Pohjanmaalla 5–6 päivää paikoitellen jopa huomattavasti alle –30 astetta. Kylmin lukema, –44,3 astetta, mitattiin Enontekiön lentoasemalla 5. tammikuuta. Se oli samalla kylmin lukema Suomessa 25 vuoteen.
Tammikuun keskilämpötila oli koko maassa 3–6 astetta tavanomaista kylmempi, kylmin tammikuu vuoden 2016 jälkeen. Tämä siitä huolimatta, että kuukauden viimeinen viikko toi tullessaan valtaosaan maata hyvin lauhaa ilmaa.
Pohjanmaalla tammikuu 2024 oli Seinäjoella (Pelmaalla) 5,3 astetta ja Siikajoella (Ruukissa) 5,5 astetta kylmempi pitkän ajan keskiarvoon nähden.