Mies, joka puhuu lakotaa

Hirttoköysiä Mississippin puissa
Rani on kohdannut sekä köyhyyttä että eriarvoisuutta kiertäessään Pohjois-Amerikkaa.

“Rasismi elää yhä vahvana, ja monet tuntuvat kokevan sen oikeutettuna. Mississippin puissa voi jälleen nähdä hirttoköysiä roikkumassa pelotteena”, Rani kertoo.

“Yhdysvaltojen nykyinen presidentti on tuskin enää pitkään virassaan, mutta konservatiivinen ja rasistinen ilmapiiri saattaa hyvinkin vielä kärjistyä ennen presidentinvaaleja. Intiaanien ja muiden vähemmistöjen asema on edelleen ongelmallinen sekä Yhdysvalloissa että Kanadassa.”

Samalla on toisaalta ollut mielenkiintoista huomata, miten alkuperäiskansojen tavat ja kulttuurit ovat yhä voimissaan ja kukoistavat. Kulttuurin elpyminen tapahtuu kielen kautta: kielen vahvistuessa myös kulttuuri voimistuu. Jopa uskonnolliset seremoniat ovat palanneet.

 

Istuvan Härän jälkeläinen
Millaisena näet Yhdysvaltojen lähitulevaisuuden?

“Maa on jakautunut paitsi kahtia myös moniin vähemmän näkyviin sirpaleisiin. Valitettavasti kahtiajako tulee entisestään syvenemään, ellei tapahdu jotain ulkoista katastrofia, joka toisi kansan yhteen, kuten kävi vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen.”

“Kun ääriliikkeet ovat kerran saaneet äänensä kuuluviin, niitä on vaikea pysäyttää. Trumpismi jättää jälkensä ainakin seuraavaksi 50 vuodeksi, vaikka Trumpia ei enää valittaisikaan. Tosin pelkään, että valitaan.”

Pyydän Rania lopuksi kertomaan jostain viimeaikaisesta erityisestä kohtaamisesta intiaanien kanssa, ja kyllähän hänellä tarinoita riittää. Hän alkaa kertoa vaatimattomaan tapaansa.

“No, Red Cloudin pojanpojan tytär kävi Suomessa viime kesänä ja Istuvan Härän tyttärenpojan pojanpoika muutama vuosi sitten. Oli aika jännittävää antaa heille kirjoittamani kirjat.”

Red Cloudin pojanpojan pojanpojan tytär, Lula Red Cloud, ilahtui erityisesti vanhasta ääninauhasta, jolla hänen isoisoisänsä
lauloi. Rani oli löytänyt nauhan arkistoista. Kuunnellessaan nauhaa Lula liikuttui kyyneliin ja sanoi: “Oh my God. I am hearing my grandfather’s voice for the first time!”

Ja tämä tapahtui siis Suomessa, kaukana Pohjois-Amerikan intiaanitasangoilta.

”Oh my God. I’m hearing my grandfather’s voice for the first time!”

Susanne Strömberg

Sitting Bull, Istuva Härkä, lakotaksi Thathanka lyotake, sioux-intiaanien päällikkö. Valokuva v. 1885.

Susanne Strömberg

Kuvakokelma lakota-intiaaneja, jotka muodostavat yhden kolmesta sioux-intiaanien heimosta. Keskellä heistä tunnetuin, Sitting Bull.

Rani-Henrik Andersson, on Helsingin yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen dosentti ja yliopistonlehtori, myös Tampereen yliopiston yleisen
historian dosentti.

Rani-Henrik Andersson

Minkä kirjan luit viimeksi? Minkä aiot seuraavaksi lukea? 


A Companion to American Environmental History. Seuraavana luen National Parks Beyond the Nation: Global Perspectives on “America’s Best
Idea”.

 


Suosikkileffasi? 

En katso elokuvia.

 

Mottosi? 

Onnellisuus on iso käsite, mutta olet itse vastuussa sen toteuttamisesta. Happiness is a big place, but you alone are responsible for filling
it.

 


Mitkä ovat tärkeimmät arvosi ja oppisi, jotka sait vanhemmiltasi? 

Toisten kunnioittaminen ja huomioiminen.

 


Miten kasvatat lapsesi? Mitkä ovat tärkeimmät arvosi kasvatuksessa? 

Täytyy tavoitella myönteistä asennetta ja tehdä sitä, mikä tekee onnelliseksi, riippumatta muiden puheista. Kunnioita muita, mutta tunne itsesi ja
arvosta itseäsi sellaisena kuin olet.

 


Mistä yhtyeestä pidät? 

Joskus aiemmin U2, nykyisin en kuuntele mitään.

 


Mielenkiintoisin intiaanipäällikkö kautta historian, ja miksi? 

Thasunke witko (“Hullu hevonen”), myyttinen sankari, joka kuoli aivan liian nuorena.

TEKSTI: Susanne Strömberg