Foto av Plutos måne Charon, med en diameter på omkring 1 200 kilometer. Det rödaktiga polarområdet har informellt fått namnet Mordor Macula.

Vad vet vi om planeten Pluto?

Jalle: Nu i oktober ska Nasas rymdfarkost New Horizons ha skickat hem all data som registrerades vid passagen av dvärgplaneten Pluto och dess största måne Charon sommaren 2015. Informationen är långt mer spännande än någon hade kunnat gissa.

Till exempel vet vi nu att Pluto har en tunn blå atmosfär och att en stor del av ytan täcks av en kväveglaciär. Pluto har minst fem månar, och deras struktur tyder på att de alla skapats samtidigt, kanske i samband med att Pluto krockat med en annan himlakropp i Kuiperbältet.

Vi kan på bilder se att Charon är mörkröd över ena polen, vilket tros bero på att den som måne sugit till sig gaser från Plutos atmosfär. Det verkar också som om en frusen ocean av vatten i ett avlägset förflutet ska ha funnits inuti Charon.

New Horizons färd från jorden till Pluto tog nio år, men färden är inte slut än. Vid årsskiftet 2018/2019 beräknas farkosten passera en himlakropp i Kuiperbältet som tros vara skapad mycket tidigt i solsystemet. Vart New Horizons tar vägen efter det är jag inte klar över, men det lär i vårt solsystem finnas över 70 000 miniplaneter (över 100 km i diameter) bortom Neptunus bana.

TEXT: Jarl Ahlbeck BILDER: NASA/JHUAPL/SwRI