Nyiragongon tulivuori Kongo-Kinshasassa. Hyvin kiltti supertulivuoreen verrattuna.
Wikipedia

Näin voimme pelastua supertulivuorten tuholta

Supertulivuoret ovat asteroideja ja komeettoja suurempi uhka maapallon elämälle. Nasan tutkijoiden mukaan yhtenä ratkaisuna voisi olla tulivuorten lämmön ”tyhjentäminen” sähkön tuottamiseen.

Maapallolla on 20 niin sanottua supertulivuorta. Ne sijaitsevat suunnattoman suurten magmasäiliöiden päällä ja sylkisivät purkautuessaan käsittämättömät määrät tuhkaa, joka kirjaimellisesti pimentäisi taivaan ja aiheuttaisi ydintalven moneksi vuodeksi.

Jäähtymisen ja auringonvalon puutteen vuoksi sadot jäisivät mitättömiksi ja nälänhätä uhkaisi. Maailman elintarvikevarastot riittävät YK:n hiljattaisen arvion mukaan vain 74 päiväksi ihmiskunnan elättämiseen.

Supertulivuori purkautuu, kun magmasäiliöön on varastoitunut riittävästi lämpöä. Lämmön tyhjentäminen tulivuoresta, mieluiten enemmän kuin mitä tulivuori kehittää, voisi siksi olla yksi keino purkauksen estämiseen.

Nasa on arvioinut, että USA:n Yellowstonen supertulivuori vuotaa ilmakehään 60–70 % lämmöntuotannostaan, mikä vastaa 6 gigawattia, kuuden suurehkon ydinvoimalan tehoa.

Ideana on nyt porata reikä magmasäiliöön saakka ja pumpata reikään vettä suurella paineella, ja näin syntynyt vesihöyry käytettäisiin sähköntuotantoon. Samalla kun magmasäiliön painetta purettaisiin, saataisiin halpaa sähköä.

Jotta vältettäisiin käynnistämästä tulivuorenpurkausta, voisi olla viisasta yrittää tyhjentää magmasäiliötä alhaalta päin, Nasan tutkijat toteavat BBC:n haastattelussa.