Pensalalainen Norrpig ostaa sähköä eniten kesäkautena, jolloin sikaloiden jäähdytys- ja ilmastointitarve on suurimmillaan. ”Kaikki on täysautomatisoitu, joten toimitusvarmuus on erityisen tärkeää”, sanoo Norrpigin toim.joht. Dan Norrgård.
Karolina Isaksson

Oikea sähkösopimus antaa valtit käteen

Sähköä pidetään yrityksissä usein vain pakollisena kulueränä, mutta nyt erilaiset räätälöidyt sopimukset, jotka painottavat eri asioita riskinhallinnasta alkuperämerkintään, ovat alkaneet herättää kiinnostusta. Herrfors on avannut uuden verkkoportaalin etenkin alueen yrityksille.

Herrfors laajentaa nyt yrityksille suuntaamaansa palvelua ja avasi verkossa uuden yritysportaalin lokakuussa. Osoitteeseen http://business.herrfors.fi on nyt kerätty Herrforsin yrityspalvelut yhteen paikkaan.

”Pystymme näin osoittamaan yrityksille, miten voimme auttaa niitä löytämään parhaat ratkaisut omiin sähkösopimuksiinsa”, selittää Herrforsin Key Account Manager Johanna Övergaard.

Portaali sisältää yhteystietojen ja eri pakettiratkaisujen lisäksi myös asiakasesimerkkejä.

”Haluamme portaalin kautta jakaa myös oman alamme tietoa. Portaalissa julkaistaan asiantuntijoidemme blogikirjoituksia, ja asiakkaat voivat tilata yrityksille suunnattuja uutiskirjeitä ja sähkömarkkinaraportteja”, sanoo Herrforsin Visual Copywriter Anniina Aho.

Niin paikallista kuin olla voi
Oravaisten Savustamo on kasvava yritys, joka on vakiinnuttanut asemansa Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Nyt yritys pyrkii vahvistamaan jalansijaansa Helsingin seudulla, ja sillä on uusi valttikortti markkinoinnissaan.

”Kilpailu on kovaa, ja siksi tarvitaan uusia myyntivaltteja. Pystymme nyt syksyllä kertomaan asiakkaille, että käytämme 100 %:sesti vihreää sähköä, joka tuotetaan 10 km päässä tehtaastamme”, kertoo Oravaisten Savustamon toim.joht. Caj Norrgård.

Yrityksen Oravaisten tuotantolaitoksella kaikki toimii sähköllä, jäähdytyksestä ja kuumennuksesta viipalointiin ja pakkaamiseen. Sähköä kului viime vuonna 200 000 kWh ja siksi sähkö on tärkeä raaka-aine.

”Olemme jo entuudestaan Herrforsin asiakkaita ja hyvin tyytyväisiä tapaan, jolla siellä otetaan tarpeemme huomioon. Ehkä saisimme sähköä halvemmalla jostain muualta, mutta meidän filosofiamme perustuu laatuun. Valmistamme ykkösluokan tuotteita ja tarvitsemme sen vuoksi myös luotettavat ja vaatimukset täyttävät toimittajat”, Caj Norrgård selittää.

Kiinteä vai liikkuva hinta
Oravaisten Savustamo on solminut Herrforsin kanssa Guarantee of Origin -sopimuksen, jossa sähköntoimittaja tässä tapauksessa takaa, että asiakkaan ostama sähkö on tuotettu tietyssä paikassa. Caj Norrgård alkoi miettiä vihreän sähkön mahdollisuutta käytyään Herrforsin järjestämissä yrittäjien tiedotustilaisuuksissa. Johanna Övergaard ehdotti, että Oravaisten Savustamo voisi ostaa Kimon ruukin sähköä ja näin saada mitä suurimmassa määrin paikallista vihreää sähköä.

”Pystymme tarjoamaan erilaisia ratkaisuja kaikille asiakkaille, isoille ja pienille. He voivat valita tietyllä energiamuodolla, esim. tuulivoimalla, vesivoimalla tai biopolttoaineilla tuotettua, alkuperätaattua sähköä mutta myös tietyssä paikassa tuotettua sähköä”, hän kertoo.

Yrityksissä on kasvavaa kiinnostusta ratkaisuihin, jotka sopivat niiden omaan toimintaan ja riskienhallintaan epävakailla sähkömarkkinoilla. Jotkut yritykset haluavat kiinteän hinnan, toiset liikkuvan hinnan tai niiden yhdistelmän.

”Hinta on tärkeä, mutta sähkömarkkinat liikkuvat ylös alas, joten enemmän on kyse siitä, millainen sopimus on ja milloin se on solmittu. Jotkut asiakkaat haluavat kiinteän hinnan tietääkseen, mikä summa budjettiin pitää varata, kun taas toiset haluavat seurata päivän hintaa. Neuvomme mielellämme, mitkä ratkaisut sopisivat asiakkaalle parhaiten.”


Vihreä sähkö sopii Oravaisten Savustamon yritysfilosofiaan kuin valettu.
Kuva: Karolina Isaksson


Täysautomatisointi edellyttää toimitusvarmuutta
Dan Norrgård, pensalalaisen Norrpig-sikatilan toimitusjohtaja, solmi yritykselleen talvivarmistetun spot-hinnan vuoden alussa.

”Meillä oli spot-hinta useita vuosia, ja seuraan mielenkiinnolla päivittäin, miten hinta liikkuu sähkömarkkinoilla. Talvivarmistettu spot-hinta on hyvä ratkaisu, mutta nyt kun sähkönhinta on noussut, kadun etten solminut 3-vuotista sopimusta”, hän nauraa.

Sähkönkulutus on yrityksen kolmessa sikalassa suurinta kesäisin, kun jäähdytys ja ilmastointi käyvät täysillä. Sikalat on täysautomatisoitu ja siksi haavoittuvia sähköhäiriöissä. Dan Norrgård on varautunut myös tämän riskin varalta.

”Minulla on varageneraattori, mutta sitä ei ole koskaan jouduttu käyttämään. Sähköverkko on luotettava, ja Herrfors on nopeasti korjannut viat silloin harvoin, kun häiriöitä on ollut.”


Herrfors pystyy uudella yritysportaalilla näyttämään, mitä palveluja yrityksille on tarjolla. ”Laitamme portaaliin mm. asiakasesimerkkejä, sähkömarkkina-analyysejä ja omien asiantuntijoidemme blogikirjoituksia”, sanovat Herrforsin Anniina Aho ja Johanna Övergaard.
Kuva: Karolina Isaksson


Sähköyhtiön tuntemisesta hyötyä
Dan Norrgård on myös sähköntuottaja, sillä hänellä on tilallaan kaksi tuulivoimalaa. Pienempi pystytettiin v. 1985, ja se kattaa viidesosan tilan vuosittaisesta sähköntarpeesta. Suurempi 2,5 MW:n tuulivoimala vihittiin käyttöön v. 2016. Sen omistaa Årvas Wind, josta Norrpig puolestaan omistaa kolmasosan. Suuremman voimalan koko tuotanto syötetään sähköverkkoon ja myydään.

”Minä haluan kokeilla uusia asioita ja minusta tuulivoimasähkö on hyvä juttu. Siksi en voinut olla lähtemättä mukaan tuulivoima-alalle.”

Yrittäjänä alalla, joka ei kuulu omaan ydinosaamiseen, hän arvostaa Herrforsin tarjoamaa helppoa saavutettavuutta.

”On selkeä etu, että tietää kenen kanssa soittaessaan puhuu ja että aina voi keskustella siitä, mitkä ratkaisut toimisivat parhaiten. Sitten teen itse päätöksen ja vastaan siitä”, Dan Norrgård sanoo.

TEKSTI: JOHAN SVENLIN